Poláci volají po potrestání politiků, kteří povolili údajné věznice CIA

Většina Poláků je pro potrestání politiků, kteří povolili americké CIA vybudovat v Polsku dočasné věznice pro islámské teroristy. Existenci těchto zařízení se zatím nepodařilo prokázat, politici ale potvrzují, že v Polsku přistávaly letouny CIA.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

znak CIA

znak CIA

Pokud se prokáže, že americká CIA na polském území věznila a mučila teroristy, pak by za to měli příslušní polští politici nést trestní odpovědnost, domnívá se 63 procent Poláků v průzkumu, který zveřejnil list Dziennik.

K dohodě mezi Polskem a Spojenými státy mělo dojít za vlády levice. Věznice pro teroristy nebo podezřelé z terorismu se podle tisku nacházela ve středisku polské rozvědky v obci Kiejkuty. Tehdejší šéf Národní bezpečnostní rady Marek Siwiec listu Rzeczpospolita potvrdil, že v Polsku skutečně přistávaly letouny CIA.

Podle Siwce šlo o výsledek legální spolupráce mezi tajnými službami Polska a Spojených států. O věznicích ale nic neví. Jestliže se existenci tajných věznic podaří dokázat, vládní Občanská platforma chce politiky, kteří o tom věděli, postavit před státní tribunál. Případem se už zabývá také prokuratura.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme