Policie doporučila obžalovat izraelského premiéra Ehuda Olmerta

8. září 2008

Izraelská veřejnost se v neděli večer konečně dočkala - po mnoha měsících vyšetřování policie oficiálně oznámila, že shromáždila dostatek důkazů proti premiérovi Ehudu Olmertovi, a doporučila jeho obžalobu z korupce, zneužití důvěry veřejnosti, porušení zákona proti praní špinavých peněz a podvodného nabytí majetku.

Policie obžalobu doporučila zatím jen ve dvou z šesti kauz, ve kterých je Olmert vyšetřován. Týká se případu, ve kterém je podezřelý, že v letech 1993 až 2006, kdy byl starostou Jeruzaléma a později ministrem průmyslu a obchodu, přijal nezákonně statisíce dolarů od amerického finančníka Morrise Talanského výměnou za pomoc při prosazování jeho obchodních zájmů v Izraeli. V druhém případě známém jako Rišon Tours měl získávat finanční prostředky tak, že rozesílal faktury za své služební lety několika sponzorům najednou, vydával jim falešná potvrzení a přebytečné peníze používal k úhradě soukromých cest své rodiny. Tímto podvodem premiér připravil o desetitisíce dolarů i takové státní a dobročinné instituce jako památník holokaustu Jad vašem nebo organizace pečující o mentálně postižené občany a invalidní děti.

Policie rovněž oznámila, že téměř uzavřela třetí případ, ve kterém je Olmert podezřelý z přidělení investičních prostředků společnosti, kterou zastupoval jeho právník Uri Meser. Toho rovněž doporučila k obžalobě za spoluúčast při přijímání úplatků, stejně jako Olmertovu dlouholetou sekretářku Šulu Zaken.

Kromě zmíněných případů policie vyšetřuje Olmerta ještě ve třech dalších. Prověřuje nesrovnalosti při privatizaci Banky Leumi v době, kdy byl Olmert ministrem financí, dále protekční dosazování známých do výhodných funkcí, když byl ministrem obchodu, a nákup domu v Jeruzalémě za podhodnocenou cenu výměnou za poskytnutí výhod jisté stavební firmě v době starostování hlavního města.

Olmertovi poradci v neděli znovu všechna obvinění odmítli a odbyli policejní doporučení obžaloby jako bezvýznamné. O tom, zda bude obžaloba oficiálně podána, rozhodne generální prokurátor, který se doporučením policie nemusí řídit, zdůraznili a připomněli, že policie v minulosti doporučila obžalobu tří premiérů, včetně oblíbeného Ariela Šarona, ale generální prokuratura ji nepodala ani v jediném případě.

To je bohužel pravda a Olmert nakonec skutečně nemusí stanout před soudem. Policejní doporučení však nepochybně zvýší tlak na jeho odstoupení. Olmert sice koncem července oznámil veřejnosti, že svůj úřad opustí po primárkách své strany Kadima a uvolní místo svému nově zvolenému nástupci, ale v praxi možná v premiérském křesle zůstane až do jara příštího roku. Primárky, ve kterých budou soupeřit ministryně zahraničí Cipi Livni a ministr dopravy Šaul Mofaz, proběhnou už příští týden. Nový předseda Kadimy coby vítěze posledních parlamentních voleb bude mít zhruba čtyři měsíce na sestavení nového kabinetu. Pokud by nezískal důvěru parlamentu, což je poměrně reálná možnost, prezident vyhlásí předčasné volby. Ty by se tak konaly nejdříve v březnu 2009 a do té doby může Olmert zůstat ve funkci jako předseda prozatímní vlády. Nastalo by tak dlouhé bezvládí, za kterého by si nikdo netroufl přijímat zásadní rozhodnutí, a to nejen například v mírových jednáních s Palestinci, ale především v otázce bezpečnosti země. Parlament Olmerta odvolat nemůže. Jedinou možností je prohlášení státního zastupitelství o premiérově nezpůsobilosti k výkonu funkce. Opozice už je k tomu vyzvala a tlak nepochybně ještě zesílí.

Jeden z Olmertových poradců hned v neděli zdůraznil, že premiér v čele vlády zůstane, dokud nevznikne nový kabinet, ať už to bude po primárkách Kadimy, nebo po předčasných volbách, a to i v případě, že proti němu generální prokurátor obžalobu podá. Olmert si tak ještě víc popudil veřejnost, protože nedodržel svůj slib ze začátku května, že v takovém případě okamžitě odstoupí.

I kdyby však rezignoval dnes, do dějin zřejmě vstoupí jako nejméně schopný izraelský premiér a jako politik je definitivně vyřízený. Olmert nikdy nebyl populární a po špatně vedené druhé libanonské válce před dvěma lety klesla jeho oblíbenost na jednociferná čísla. Teď se navíc možná stane vůbec prvním předsedou izraelské vlády, který byl ve funkci stíhán pro spáchání trestného činu.

Izrael se v nejbližší době nedočká ani rozhodnutí o Olmertově případné oficiální obžalobě. Policejní doporučení nyní posoudí státní návladní a teprve po něm definitivně rozhodne generální prokurátor. To se však vzhledem k nadcházejícím hlavním židovským svátkům neočekává dřív než v prosinci.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: gzb
Spustit audio