Planetka diamantového tvaru

22. září 2010

Sonda Rosetta pořídila první snímky planetky Šteins, která na pohled vypadá jako diamantový krystal.

Sondu Rosetta vypustila Evropská vesmírná agentura (ESA) už před čtyřmi lety a zadala jí hlavní cíl: prozkoumat kometu označovanou jako 67/P Čurjumov-Gerasimenko. Sonda k ní má dorazit v roce 2014 a volný čas využívá k pozorování dalších kosmických těles. Na jejich seznamu je i planetka Šteins, po které sonda pátrala v uplynulých týdnech. K té se sonda dostala nejblíže - na vzdálenost 800 kilometrů - 5. září 2008 dvě minuty před 21. hodinou našeho času.

Planetka Steins

Širokoúhlá kamera OSIRIS na palubě sondy pořídila sérii snímků, které potvrdily předchozí teorii o tvaru planetky - totiž že má tvar připomínající vybroušený krystal diamantu. Na snímcích je vidět i řada detailů. Planetka Šteins je dlouhá asi 5 kilometrů a její povrch brázdí řada kráterů, z nichž největší má průměr 2 kilometry. Kolem něj se navíc podle zprávy z ESA nachází sedm menších kráterů, které zřejmě vyhloubila jediná událost - pravděpodobně roj meteorů. Povrch planetky ale nese stopy po větším počtu zásahů - astronomové zatím napočítali 15 dalších kráterů. K tomu, aby tak malé těleso nasbíralo takový počet "jizev", musí existovat velice dlouho. Astronomové doufají, že jim snímky pomohou určit přesné stáří planetky.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.