ODS jedná o aféře údajného vydírání politiků

Případem poslance Jana Moravy, který podle reportáže televize Nova shromaždoval kompromitující materiály o svých kolezích, se právě teď zabývá poslanecký klub Občanské demokratické strany. Morava se už včera vzdal mandátu. Šéf klubu Petr Tluchoř soudí, že totéž by měl učinit i spolustraník Vlastimil Tlustý, zapletený do případu. Tlustý, který odmítá odstoupit, se z dnešního jednání omluvil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V. Tlustý se fotografuje

V. Tlustý se fotografuje | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Tlustého sympatizanti, poslanci Juraj Raninec a Jan Schwippel, naopak žádají odstoupení Tluchoře - jinak hrozí odchodem z poslaneckého klubu občanských demokratů. Podle nich totiž mohl šéf poslanců ODS vědět o tom, co Morava dělá.

Návrh na Tluchořovo odvolání z funkce jsou připraveni přednést na dnešní mimořádné schůzi poslanců ODS: "Nemůže to skončit jenom tím, že se pan poslanec Morava vzdal poslaneckého mandátu. Jako člen stálé komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby jsem v reportáži televize Nova o případu zaznamenal, že by mohlo docházet k únikům fotografií nebo kompromitujících materiálů z tajných služeb. Pokud by se to potvrdilo, bylo by to velkým bezpečnostním rizikem pro Českou republiku. Proto očekávám, že se s tím premiér a vláda vyrovnají."

Juraj Raninec k tomu dodává, že kdyby se premiér Mirek Topolánek a koaliční vláda dál celým případem fingovaných kompromitujících fotografií nezabývali, nemusel by podpořit kabinet při očekávaném hlasování o nedůvěře.

Česká strana sociálně demokratická se totiž rozhodla kvůli kauze vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Na tuto variantu ale dojde nejdřív koncem října po krajských a senátních volbách, oznámil předseda ČSSD Jiří Paroubek. Za hlavní aktéry případu přitom považuje premiéra Topolánka a šéfa poslanců Tluchoře. Oba by měli podle šéfa ČSSD ze svých funkcí odejít.

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř zastává názor, že odchod nesouhlasících kolegů by sice byl nepříjemný, ale že se nenechá vydírat: "Znovu jasně odmítám účast na této aféře. Není v silách nikoho, aby uhlídal 81 lidí."

Vedení ODS chování obou poslanců odsoudilo už před více dny a vyzvalo po Moravovi i Tlustého, aby se kvůli aféře vzdal poslaneckého mandátu.

Náhradníkem za odstoupivšího poslance Moravy bude náměstek ministra práce a nymburský místostarosta Miroslav Jeník. "S panem náměstkem Jeníkem jsem mluvil a je připravený do sněmovny nastoupit," uvedl Tluchoř. Jeník podle něj složí slib nejspíš na příští schůzi Poslanecké sněmovny. Předtím se vzdá funkce náměstka ministra.

Autor odhalující reportáže o shromaždování kompromitujících materiálů Janek Kroupa z TV Nova byl dnes Hostem Radiožurnálu. Poslechněte si rozhovor s ním v Rádiu na přání!

Měl by se kvůli takzvané vyděračské aféře vzdát poslaneckého mandátu také Vlastimil Tlustý? Hlasujte v naší anketě!

Renáta Prátová, Petr Medek, Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme