Česko se snaží pomáhat Chorvatsku s následky války i do EU

Česká republika pomůže Chorvatsku v procesu přístupu do Evropské unie. Za doby našeho předsednictví Unii prvních (šest měsíců příštího roku) se Česko bude snažit pomoci uzavřít všechny kapitoly chorvatského vyjednávání s Evropskou unií. V Záhřebu to uvedl český premiér Mirek Topolánek, který dnes ukončí dvoudenní návštěvu Chorvatska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chorvatská vlajka a palmy

Chorvatská vlajka a palmy | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Chorvatsko je nejblíže ke vstupu do Unie z balkánských zemí, řekl dál premiér Topolánek. Země ještě nemá otevřených dvanáct kapitol, uzavřené má tři, z toho jednu formálně. Chorvatsko má další problémy, a to je i cíl české návštěvy: Nastartovat naprosto standardní komunikaci a vytvořit pracovní týmy v těch problémech, kde můžeme pomoci. Tedy ochrana životního prostředí, obrana a justice. A ty, které jsou velmi palčivé - kapitola 23 a 24 - to znamená návratu uprchlíků.

Česká republika dnes také věnuje Chorvatsku šek na 100 000 eur. Jde o příspěvek pro odminování minových polí z války v devadesátých let minulého století. Poukázku předá premiér Topolánek ve Vukovarské oblasti.

Příspěvek pro odminování bude použit v obci Tordinci. Obnos byl vytvořený příznivými kursy české koruny vůči americkému dolaru a euru. Každá ze zemí Evropské unie má povinnost přispívat určitým podílem na humanitární účely - a minová pole jsou v některých, zejména severních oblastech Chorvatska dosud problémem. Přestože už od války uplynulo víc než 13 let.

Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme