Hurikány nabírají na síle

22. září 2010

Globální oteplení zvyšuje teplotu povrchových vod oceánů. Hurikány z nich čerpají stále více energie. Na síle nabírají především ty nejdivočejší tropické bouře.

Zničení New Orleansu hurikánem Katrina v roce 2005 nebo sto tisíc obětí, které po sobě nechal v Myanmaru květnový cyklón Nagris, staví před vědce otázku: Jsou tropické bouře stále silnější? Na první pohled jde o zákonitý trend. Tropické bouře čerpají energii z prohřáté vody moří a oceánů. Jejich povrchová teplota se od roku 1970 zvýšila asi o půl stupně a zdá se, že mohou roztáčet gigantické víry bouří do vyšších otáček a udržet je v nich po delší dobu. Se vzestupem teploty mořské vody však sílí i proudění vzduchu nad oceány, které vznik hurikánů brzdí. Jaký je výsledek těchto protichůdných trendů?

Američtí klimatologové James Elsner a Thomas Jagger z Florida State University a jejich kolega James Kossin z University of Wisconsin přicházejí na stránkách prestižního vědeckého týdeníku Nature se zevrubnou analýzou, ke která použili údajů z infračervených kamer umístěných na palubách meteorologických družic. S jejich pomocí určili rychlosti větru v hurikánech a sestavili žebříček nejsilnějších tropických bouří každé hurikánové sezóny od roku 1981 do roku 2006. Zjistili, že slabší bouře se prakticky nemění. Bouře z první třetiny žebříčku jsou však rok od roku silnější. Na rychlosti nabírají větry tropických bouří především v Atlantiku a Indickém oceánu. Tam zesílily vichry těch nejmohutnějších bouří o 32 kilometrů v hodině. Pacifické tajfuny se ve stejném období nezměnily. Podle Elsenerových kalkulací přináší ohřátí moře o 1°C asi třicetiprocentní nárůst v počtu nejsilnějších hurikánů.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.