Evropská komise znovu zažalovala Německo kvůli zákonu o Volkswagenu

Evropský soudní dvůr bude znovu posuzovat žalobu Evropské komise na Německo kvůli zákonu o automobilce Volkswagen. Ten podle unijní exekutivy stále odporuje normám EU. Problematickým bodem je ponechání práva veta spolkové zemi Dolní Sasko. Evropský soudní dvůr už loni na podzim rozhodl, že stará verze zákona o VW je v rozporu s unijními pravidly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen

Volkswagen | Foto: autobytel.com

I v nové, přepracované verzi zákona, německá vláda ponechala ustanovení, že strategická rozhodnutí musejí být přijímána víc než osmdesátiprocentní většinou. Dolní Sasko, které má přes 20 procent akcií, by si tak podrželo právo veta. Běžná blokační menšina přitom v Německu činí většinou 25 procent.

Za zachování stávající verze zákona bojují hlavně německé odbory. Ty se obávají toho, že by největší akcionář Volkswagenu, automobilka Porsche, mohla sáhnout k přesunům výroby nebo propouštění. Odboráři chystají na tento pátek mohutnou protestní akci.

Šéf Porsche Wiedeking dlouhodobě tvrdí, že zákon odporuje unijnímu právu. S tímto hodnocením se ztotožnila Evropská komise a tak celou věc dostane znovu "na stůl" Evropský soudní dvůr. Ten by mohl uložit pokutu za každý den, co spolková vláda neplnila závazky vyplývající z předchozího rozsudku.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme