Izraelský ministr pohrozil únosem íránského prezidenta Ahmadínežáda

Izrael by mohl unést íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, aby ho postavil před mezinárodní soud. V rozhovoru pro německý týdeník Der Spiegel to prohlásil izraelský ministr Rafi Ejtan. Ten se v roce 1960 podílel jako agent tajné služby Mosad na únosu nacistického zločince Adolfa Eichmanna z Argentiny do Izraele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ahmadínežád před třemi lety citoval íránského revolučního vůdce ajatolláha Chomejního, podle kterého "režim, který okupuje Jeruzalém, musí padnout". Izrael tvrdí, že se tím íránský prezident dopustil výzvy ke genocidě proti Izraelcům.

Ministr Rafi Ejtan teď prohlásil, že by za to měl Ahmadínežád stanout před mezinárodním tribunálem v Haagu. Podle Ejtana už sice pominula doba únosů nacistických zločinců, podobnou operaci prý ale nelze vyloučit v případě Mahmúda Ahmadínežáda.

Jednaosmdesátiletý Ejtan je v izraelské vládě za Stranu důchodců. Je členem úzkého bezpečnostního kabinetu. Výroky o únosu íránského prezidenta však označil za svůj osobní názor.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme