Údolí Marsu vyhloubily povodně

10. září 2008

Astronomové přišli na to, jak se na Marsu vytvořila rozsáhlá síť údolí. Věřte nebo ne, vyhloubily je rozsáhlé povodně. Dnes, kdy na Marsu není kapalná voda, se to může zdát nemožné, ale planeta se během uplynulých miliard let výrazně proměňovala.

Vědci dnes nepochybují, že na Marsu v minulosti byla voda. O tom existuje celá řada důkazů a i laik může vidět na snímcích povrchu planety útvary vzniklé působením vody. Na Zemi takové struktury dobře známe a dokážeme určit jakým způsobem vznikly. Na Marsu ale byly trochu jiné podmínky a vysvětlení vzniku všech útvarů na povrchu tedy není tak úplně jednoduché.

Marsem se vinou dlouhá údolí
Příkladem může být rozsáhlá síť údolí, která pokrývají značnou část povrchu rudé planety. Vědci se dlouho domnívali, že údolí vznikla dávno v minulosti před 3,5 miliardami let, kdy byl povrch Marsu bombardován planetkami. Dopad větší planetky měl vždy za následek sopečnou aktivitu a vznik vlhkého a teplého klimatu. V něm byly záplavy zcela běžné po dobu stovek až tisíců let.

Síť údolí se táhne kolem celé planety. Na mapě Marsu jsou kanály vyznačeny žlutou barvou.

Proti této teorii svědčí analýza dopadových kráterů. Kdyby skutečně byly krátery zaplněné vodou, začaly by přetékat. Voda si nakonec vždy najde cestičku, kudy se dostat pryč a stěny kráterů by dnes musely být protkané vyschlými vodními cestami. Jenomže takové poničení kráterů na Marsu nepozorujeme. To znamená, že voda se v nich nedržela dlouho a měla dost času se vypařit nebo vsáknout.

Počítač prokázal opakované záplavy
Podle nových důkazů spletitá síť údolí skutečně nevznikla při jedné velké povodni způsobené pádem planetky, ale opakovaným zavodňováním. Cykly sucha a vody se navíc musely střídat po velmi dlouhou dobu. Vědci to přirovnávají k některým oblastem u nás na Zemi. I my tu máme suché oblasti, které se v období dešťů doslova mění před očima a proudy vody přetvářejí krajinu.

Detailní pohled na údolí

Vědci z Kalifornské univerzity Santa Cruz vytvořili na 70 různých modelů podnebí Marsu několik miliard let nazpět. Využili k tomu přesné topografické snímky sond z posledních 10 let. Podle počítačových modelů vznikala síť údolí v místech, kde byl Mars suchý a voda se tam dostávala jen na krátkou dobu. Období záplav a sucha se střídala po dobu desítek tisíc až stovek tisíc let. Záplavy při tom vznikaly z mohutných dešťů, podobně jako na Zemi. Nový model vzniku sítě údolí na Marsu tak mimo jiné slouží jako důkaz, že na Marsu kdysi pršelo.

Nový model ukazuje, že údolí vznikla opakovaným působením vody. Náhlá záplava by poškodila krátery, ale nic takového na snímcích kráterů není vidět.
autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.