V Českých Budějovicích začala první etapa projektu splavnění Vltavy

Za pár let bude zcela samozřejmé cestovat po Vltavě z Českých Budějovic dál na sever. Právě nyní totiž začalo Ředitelství vodních cest s první etapou projektu na splavnění Vltavy, která zahrnuje rekonstrukci jezu v Českém Vrbném.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiráskův jez na Vltavě

Jiráskův jez na Vltavě | Foto: Alena Palečková

Ředitel Ředitelství vodních cest Miroslav Šefara uvedl: "Je to samozřejmě velmi významná stavba pro rozvoj rekreační plavby v České republice a je to první novodobá stavba, která se dostává mimo současně splavné vodní cesty. V této chvíli zahajujeme obnovení historické vodní cesty z Českých Budějovic do Prahy a to projektem rekonstrukce jezu v Českém Vrbném."

Koryto Vltavy mezi Českým Vrbným a Hlubokou nad Vltavou teď prohlubují bagry, na českovrbenském jezu vyroste plavební komora. Jihočeský dopravní expert Ivan Študlar doplnil: "Jihočechy na Vltavě v prvé řadě čeká splavnění celého úseku České Budějovice - Orlík, vlastně od Jiráskova jezu v Českých Budějovicích po horní vodu orlické přehradní nádrže. První úsek do Hluboké na Vltavou bude dokončen v roce 2010."

Tyto práce vyjdou na téměř 146 miliónů korun a budou částečně spolufinancovány Evropskou unií.

čro čb Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme