Nátěr proti "nemocničním" bakteriím

22. září 2010

Novou zbraní proti odolným nemocničním bakteriím by se mohl stát bílý nátěr zdí.

V nemocnicích se dají nalézt velmi rezistentní kmeny bakterií, které se jen velmi obtížně likvidují. Britští vědci nyní přišli s myšlenkou, že hubit tyto bakterie by mohl obyčejný nátěr zdi. Bílé nátěrové barvy obsahují 20 až 30 % oxidu titaničitého, který jim dodává bělost a jas. V roce 1985 vědci zjistili, že má ještě další účinky - pod ultrafialovým světlem elektrony v molekulách oxidu titaničitého excitují na vyšší energetickou úroveň. Vznikají tak velmi reaktivní sloučeniny, které degradují buněčnou membránu bakterií.

Logo

Pokusy britských vědců nyní ukázaly, že pokud by se obsah oxidu titaničitého v nátěrech zvýšil na 80 procent, nemocniční bakterie by rázem měly velmi těžký život. Další podmínkou by ovšem bylo odstranit z nátěrů aditiva jako uhličitan vápenatý. Ten totiž vznik reaktivních sloučenin vlivem ultrafialového záření blokuje. Dalším problémem je otázka, jestli reaktivní sloučeniny nebudou poškozovat jen bakterie, ale také emulgační složky nátěrových hmot. Výzkum britských odborníků se proto podle článku na stránkách New Scientist ubírá právě tímhle směrem.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.