Kolikrát vznikla echolokace

22. září 2010

Netopýři se orientují podle odrazu ultrazvukových vln. Podle nové studie se tato schopnost echolokace v jejich evoluci neobjevila jen jednou, ale hned několikrát.

Do řádu letounů (Chiroptera) patří takzvaní praví netopýři (Microchiroptera) a kaloni (Megachiroptera). Netopýři se orientují a loví hmyz pomocí echolokace, zatímco plodožraví kaloni spoléhají na zrak a echolokace se u nich nevyskytuje. Problém je, že netopýři netvoří ucelenou skupinu evolučního stromu letounů - mnozí z nich jsou příbuzní spíš kaloňům než jiným netopýrům, kteří používají ultrazvuk.

Biologové si proto mohli klást otázku, jestli to znamená, že se echolokace objevovala nezávisle u různých skupin netopýrů. Druhou možností je, že se vyskytovala u společného předka všech letounů a kaloni ji během své evoluce ztratili. Otázku nyní zřejmě vyřešil britsko-čínský tým vědců, který u netopýrů studoval gen označovaný jako orestin.

Gen kóduje proteiny, které jsou součástí receptorových buněk vnitřního ucha. Zkoumání jeho sekvencí u netopýrů a kaloňů ukázalo, že správná je pravděpodobně první teorie - echolokace se u netopýrů objevila několikrát. Podle autorů článku, který vyjde v Proceedings of the National Academy of Sciences, jsou netopýři příkladem konvergence, v níž nepříbuzné organismy získají nezávisle na sobě podobné znaky.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.