Zahraniční noviny o volebním boji v Německu

Zahraniční noviny dnes píší o volebním boji v Německu a na Slovensku, zpomalení hospodářské konjunktury jako důsledek války v Iráku a povolební situaci v Makedonii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zahraniční tisk

zahraniční tisk | Foto: Jan Rosenauer

Už zítra začnou na Slovensku parlamentní volby. Delší dobu se spekuluje, jak bude prezident postupovat při sestavování vlády. Na některé otázky odpovídá Rudolf Schuster v dnešním deníku Pravda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Citovala z něho bratislaská zpravodajka Radiožurnálu Renata Havranová

Liberární dánský deník Information se pozastavuje v komentáři nazvaném "Schröder a Stoiber prodají za voličské hlasy všechno" nad volební kampaní v Německu. Volební boj se začíná podobat americkým gladiátorským volebním kampaním. Během pouhých dvou měsíců přeměnil Schröder jistou porážku v možné vítězství. Že se mu povedl takový kousek, svědčí o nerozhodnosti voličů. Německému politikovi už tolik nezáleží na základních hodnotách. Dokáže prodat všechno za pár procent v průzkumu veřejného mínění. Média varují veřejnost před amerikanizací a předhánějí se v tom, který z kandidátů působí přesvědčivěji.

Kdyby v neděli vyhrál kancléř Schröder, bylo by to neslané nemastné vítězství. Za jeho znovuzvolení by zřejmě mohla středoevropská deprese a irácký diktátor. Pokud by vyhrál Edmund Stoiber, důvodem by bylo to, že není sociální demokrat a také Schröderovy sympatie k přistěhovalcům. Také jeho vítězství by bylo bez chuti.

Irácké krizi se věnují francouzské hospodářské noviny La Tribune: Jediným cílem amerického prezidenta Bushe je odstranit svého úhlavního nepřítele Saddáma Hussajna. Zdá se, že Bush nezná jiný prostředek než válku. Ta však ohrozí opětovný rozvoj světového hospodářství. Právě nyní, kdy je hospodářství znovu pracně oživeno, odsunou vysoké ceny ropy hospodářský rozmach a konjunkturu na pozdější dobu. Domnívá se francouzský deník a pokračuje: Tato válečná daň v podobě vysokých cen ropy bude přímý důsledek toho, co spustí válečná akce amerického prezidenta. Cena ropy bude tak dlouho vysoká, dokud Spojené státy nezmění svůj postoj vůči Iráku, nebo dokud v Iráku nezavládne režim přijatelný pro Američany . Zatím to však nevypadá, že by Bílý dům změnil své mínění.

Italské noviny Corriere della Sera komentují souhlas Bagdádu k vyslání zbrojních inspektorů OSN: Souhlas Saddáma Hussajna k návratu zbrojních inspentorů OSN je jenom nové vydání jeho mazané diplomacie, která však v roce 1991 přece jen nezabránila válce v Perském zálivu . Nebo opravdu změnil Bagdád kurs? Zodpovězení této otázky závisí na možnosti, jak zabránit novému ozbrojenému konfliktu. Francouzi míní, že by se mělo Saddáma vzít za slovo. Jejich názor se zdá být rozumný, ve srovnání se současnou skepsí američanů a přílišným optimismem Rusů.

Pokud premiér koalici neuzavře, riskuje, že se objeví etnické konflikty. Možným kompromisem by bylo vytvoření vlády s Albánci za předpokladu, že její šéf Ahmeti se bude držet daleko od moci. Na obou stranách číhají ozbrojení extremisté na svou šanci. Ani po volbách není stabilita v Makedonii navzdory masivní přítomnosti NATO definitivně zajištěna.

Vše nasvědčuje tomu, že se Ukrajina dostala do stadia politického zlomu. Píše k nepokojům v Kyjevě polský deník Rzeczpospolita.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z jeho komentáře cituje náš varšavský zpravodaj Pavel Novák:

Jan Šmíd, Zuzana Boleslavová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme