Matěj Kodeš

Bubble show - co to je, jak se taková bublinková show připravuje, jak to dlouho trvá...to vše jste se mohli dozvědět 19. září v našem vysílání. Pokud Vám povídání uteklo, nezoufejte...uvnitř článku naleznete přepis i audiozáznam celého rozhovoru.

0:00
/
0:00

Eva BUCHAROVÁ: Hezký den s Českým rozhlasem Sever vám přeje Eva Bucharová. No, a můj dnešní host už je tady, Matěj Kodeš. Dobrý den.

Matěj KODEŠ, bublinář: Dobrý den.

Eva BUCHAROVÁ: Pan Matěj Kodeš je, teď dobře poslouchejte, milí posluchači, je bublinářem. Tak teď možná vytane na mysli posluchačům, co by to tak mohlo být, bublinář. Třeba něco s mytím nádobí nebo něco podobného.

Matěj KODEŠ, bublinář: Je to podobný.

Eva BUCHAROVÁ: Je to podobný?

Matěj KODEŠ, bublinář: Má to k tomu souvislost.

Eva BUCHAROVÁ: No, tak teď to ale uveďte na pravou míru. Čím jste, když jste bublinářem? Co vlastně děláte?

Matěj KODEŠ, bublinář: Já se zabývám mýdlovými bublinami. Takže tvořím vlastně bubliny, jako jsou z bublifuku, akorát, že je dělám mnohem větší.

Eva BUCHAROVÁ: Ale vy je děláte jako umělecké dílo. Ne nějaké bubliny, které se používají na praní nebo na mytí nádobí. Pro vás je to vlastně jakoby estetická záležitost.

Matěj KODEŠ, bublinář: Přesně tak.

Eva BUCHAROVÁ: No, a jak teda bubliny tvoříte? Můžeme dát třeba recept na bublifuk v tuhle chvíli?

Matěj KODEŠ, bublinář: No, tak recept na bublifuk...

Eva BUCHAROVÁ: Nějaký jednoduchý?

Matěj KODEŠ, bublinář: ...my ho máme teda na našich stránkách, kde si ho tedy může přečíst.

Eva BUCHAROVÁ: Já řeknu ty stránky, kdybyste se chtěli, posluchači milí, podívat, je to www.bublinar.cz. Úplně jednoduché.

Matěj KODEŠ, bublinář: Přesně tak. A tam se vlastně každej, kdo si to přečte, tak může z věcí, který koupí v běžný drogerii nebo lékárně, udělat takovou poloprofesionální směs. Není to vlastně ta směs, ze který děláme my na vystoupení...

Eva BUCHAROVÁ: Ta poloprofesionální nebo, řekněme, rovnou amatérská směs, tak ta je jaká? Co tam potřebujeme k tomu, k těm bublinám?

Matěj KODEŠ, bublinář: Je tam potřeba mycí prostředek, glycerin a destilovaná voda.

Eva BUCHAROVÁ: Aha, takže jenom tři ingredience.

Matěj KODEŠ, bublinář: Jenom tři ingredience. Je to jednoduchý namíchání. Musí se to chviličku vařit, ale je to...

Eva BUCHAROVÁ: Takže ne zamíchat, ale povařit?

Matěj KODEŠ, bublinář: Musí se to zahřát.

Eva BUCHAROVÁ: A když nemáme takové to očko na bublifuk, tak můžeme to vyfouknout něčím jiným, co doma máme?

Matěj KODEŠ, bublinář: Z ruky.

Eva BUCHAROVÁ: Z ruky? Nebo brčkem třeba?

Matěj KODEŠ, bublinář: Nebo brčkem, taky to jde. Já foukám bubliny z ruky a myslím si, že kdo se koukne na stránky, tak to tam i uvidí. Je to fakt jednoduchý.

Eva BUCHAROVÁ: Dobře, takže my si dnes budeme povídat o bublinkách a teď si dáme další písničku. Já jsem si při písničce tady povídala s Matějem Kodešem, s panem bublinářem, který mi řekl o bublinách strašně moc zajímavých věcí. Tak já doufám, že je teď posluchačům taky sdělíme. Vy jste říkal, že se svou bublinkovou show, nebo-li bubble-show, jezdíte po světě, do Kataru, do Londýna, do Bratislavy. Tam všude už jste byli, a že to není tak úplně jednoduché se s tou vaší show přemístit třeba letecky.

Matěj KODEŠ, bublinář: No, to není jednoduché, protože vlastně v tý naší směsi je glycerin. A glycerin vám běžná aerolinka bez složitějšího dohadování nechce přepravit.

Eva BUCHAROVÁ: No, a jak to potom děláte? To pak mícháte nebo vaříte až na místě?

Matěj KODEŠ, bublinář: No, většinou do toho Londýna to tam jelo autem nakonec a teďka vlastně jsme kvůli tomuhle tomu přepravnímu vlastně problému museli udělat novou směs, která se dá namíchat na místě.

Eva BUCHAROVÁ: Ta vaše bublinková show je krásná. Vy jste použil takový hezký výraz, že oblékáte lidi do bublin. Takže je to těžké udělat tak velkou bublinu, že se do ní vejde celý člověk? Je to těžké?

Matěj KODEŠ, bublinář: No, pokud to člověk umí, tak to těžké samozřejmě není, ale...

Eva BUCHAROVÁ: Takže to chce grif.

Matěj KODEŠ, bublinář: ...je tam třeba problém s prostředím. Ta bublinka je hrozně náchylná na, na vítr, na kouř. Třeba když je někdo hodně navoněnej, tak to taky praská.

Eva BUCHAROVÁ: Takže je lepší třeba nějaké prostředí vevnitř? Že venku to není možné dělat?

Matěj KODEŠ, bublinář: No, děláme vystoupení venku, ale neručíme za něj, protože když fouká vítr, tak prostě...

Eva BUCHAROVÁ: Bublina praskne.

Matěj KODEŠ, bublinář: ...bublina praskne.

Eva BUCHAROVÁ: No, a taky jsem se o vás dočetla, že vy do bubliny obléknete dokonce ne jednoho člověka, ale že jich tam může být i víc. Máte nějaký osobní rekord?

Matěj KODEŠ, bublinář: No, vlastně s mým kolegou Mírou Smejkalem máme rekord českej, dali jsme do jedné bubliny v Pelhřimově patnáct lidí.

Eva BUCHAROVÁ: Patnáct lidí do jedné bubliny?

Matěj KODEŠ, bublinář: Vlastně v tý době byl světovej rekord tři.

Eva BUCHAROVÁ: Aha.

Matěj KODEŠ, bublinář: Tak jsme si říkali, dáme jich tam patnáct. To nás jen tak někdo netrumfne. Měli jsme to tři měsíce a teďka je rekord osmadvacet.

Eva BUCHAROVÁ: Osmadvacet lidí? A jak taková bublina, ve které je oblečeno osmadvacet lidí, vydrží dlouho?

Matěj KODEŠ, bublinář: Vteřinu.

Eva BUCHAROVÁ: Malinko. Pak praskne.

Matěj KODEŠ, bublinář: Je o to, to uzavřít. Prostě, jakmile je to uzavřený, tak je to rekord a to okamžitě praskne.

Eva BUCHAROVÁ: To musíte rychle vyfotit, abyste měli památku.

Matěj KODEŠ, bublinář: No, přesně tak. Přesně tak.

Eva BUCHAROVÁ: No, a chtějí lidé po vás takovou fotografii na památku?

Matěj KODEŠ, bublinář: No, určitě. Vlastně my na našem vystoupení tak, když oblékáme lidi, tak jim vlastně fotíme přitom a můžou si odnýst krásnou fotografii, kterou jsme schopni vyvolat na místě.

Eva BUCHAROVÁ: Já jsem na těch vašich stránkách www.bublinar.cz viděla i jiné tvary než kulaté bubliny. Jaké tvary dokážete udělat?

Matěj KODEŠ, bublinář: Třeba krychli. Vlastně to se udělá šest bublin a dovnitř se nafoukne vlastně kouř a vlastně ta vnitřní bublina je krychle. Nebo se dá udělat, říkáme tomu kolotoč, že prstenec bublin, který se točí na dvou bublinách. Vlastně ten můj kolega, vlastně Mirek Smejkal, tak dovede udělat třeba i dvojitej kolotoč. Takže každej ten prstenec se točí na jinou stranu a to si myslím, že je málo lidí na světě, který to dovedou.

Eva BUCHAROVÁ: Víte, co by mě zajímalo? Při té vaší bubble-show, jak jí říkáte, kdo se víc baví? Jestli dospělí nebo děti?

Matěj KODEŠ, bublinář: Je to nastejno.

Eva BUCHAROVÁ: Tak takovou odpověď jsem přesně tušila. Hostem Českého rozhlasu Sever je dnes bublinář, profesionální bublinář Matěj Kodeš. To jsme vlastně ani neříkali, že to je vaše zaměstnání, že to není pouze váš koníček.

Matěj KODEŠ, bublinář: No, je to moje zaměstnání. Mám k tomu teda ještě firmičku, takovou reklamní agenturu a k tomu vlastně děláme bublinky.

Eva BUCHAROVÁ: To znamená, vy jako profesionální bublinář musíte trénovat...

Matěj KODEŠ, bublinář: Přesně tak.

Eva BUCHAROVÁ: ...a zdokonalovat se.

Matěj KODEŠ, bublinář: Přesně tak.

Eva BUCHAROVÁ: Takže každý den vyrábíte bubliny?

Matěj KODEŠ, bublinář: Každý den ne. Snažím se, co nejvíc to jde, ale práce je hodně. Tak, tak jednou týdně.

Eva BUCHAROVÁ: On takový pohled na tu velikou bublinu, do které obléknete, jak jste říkal, celého dospělého člověka, nebo dokonce několik lidí, tak ono to vypadá jako velké umění a přitom jste říkal, že mnohem těžší je udělat ty tvary a ty malé bublinky. Tak to vysvětlete, jak je to možné?

Matěj KODEŠ, bublinář: Přesně tak. Protože ty malinkatý bublinky jsou hrozně náchylný na vítr, a když tam skládáte třeba bublinky do sebe, foukne vám vítr, tak to neudržíte. Je to hrozně o soustředění, koncentraci, přesnou ruku.

Eva BUCHAROVÁ: No, a taky hezká příhoda ze zlínského obchoďáku, kde po vás chtěli taky takovou zvláštní věc.

Matěj KODEŠ, bublinář: No, přesně. My pronajímáme i stroje na výrobu bublin, takže vlastně bublají za nás. Dělají malinkatý bublinky, tak tam jsme zabublali celý obchodní centrum, kde do těch nejvyšších pater se umístily tyhlety stroje. A vlastně celej den padaly ty malinkatý bublinky dolů. Úplně nádhernej efekt to byl.

Eva BUCHAROVÁ: Mně to přijde jako nádherný nápad a krásný efekt a na druhou stranu si říkám, jestli takhle zabublaný obchoďák krásný, jestli to nemá nějaký vedlejší nepříjemný efekt, třeba že to špiní nebo nechává skvrny nějaké.

Matěj KODEŠ, bublinář: To ne, to ne. Snažili jsme se, bádali jsme tak dlouho, až jsme vybádali. Ta naše směs by teda neměla špinit. Samozřejmě, když na někoho to kápne, tak je mokrej. Prach se usadí, tak vlastně ta špína je ten prach, ale všechno jde teplou vodou dolů.

Eva BUCHAROVÁ: Tak dobře, tak to je hezká příhoda se zabublaným obchoďákem. Dokonce jste říkal, že máte teď konkrétní plán s velkou bublinou.

Matěj KODEŠ, bublinář: No...

Eva BUCHAROVÁ: Tak nám ho prozraďte.

Matěj KODEŠ, bublinář: Máme delší dobu plán udělat světový rekord a dát do bubliny auto.

Eva BUCHAROVÁ: Aha. Osobní auto nebo nákladní auto?

Matěj KODEŠ, bublinář: Osobní auto.

Eva BUCHAROVÁ: Zatím osobní.

Matěj KODEŠ, bublinář: Zatím jenom osobní, nějaký menší.

Eva BUCHAROVÁ: No, tak budete muset sehnat nějakou automobilku, která si u vás tuhle tu věcičku objedná.

Matěj KODEŠ, bublinář: Přesně tak.

Eva BUCHAROVÁ: To by byla hezká reklama. No, a jinak dejte k dobru ještě nějakou další příhodu s bublinkami. Protože s tím letadlem to bylo velmi zajímavé, že jste měli problémy s dopravou. A co třeba v zahraničí? Jak vás tam bere obecenstvo?

Matěj KODEŠ, bublinář: Já si myslím, že jako v Čechách, ono bublinářů, vlastně lidí, který se tímhle tím zabývají, je málo. Jenom v republice jsme tři. V Evropě jestli nás je deset.

Eva BUCHAROVÁ: A tak buďte rádi, nemáte konkurenci.

Matěj KODEŠ, bublinář: Takže, takže lidi to, lidi to uvítaj. A hlavně je to něco, co neviděj každej den.

Eva BUCHAROVÁ: A co třeba při té bublinkové show všechno předvádíte?

Matěj KODEŠ, bublinář: Malý bublinky, vlastně třeba tu krychličku kouřovou. Potom ty větší bublinky, bublinovýho hada třeba, kterej má několik metrů.

Eva BUCHAROVÁ: Hada?

Matěj KODEŠ, bublinář: Vlastně z tenisové rakety se dělá dlouhá bublina.

Eva BUCHAROVÁ: Aha, aha. Takže jako je malý bublifuk, to malé očko...

Matěj KODEŠ, bublinář: Přesně.

Eva BUCHAROVÁ: ... tak vlastně k tomu poslouží ta raketa.

Matěj KODEŠ, bublinář: Přesně tak. Přesně tak. A potom teda uzavíráme ty lidi do bublin.

Eva BUCHAROVÁ: No, a chtějí se lidé na té vaší show třeba přiučit a naučit se to, to umění vaše?

Matěj KODEŠ, bublinář: Jo, máme takový, vlastně workshopy na těch vystoupeních, takže hlavně děti, hlavně děti. Třeba celej den jsme na nějaký akci. Udělají se tam dvě, tři vystoupení a mezi těma vystoupeníma si vlastně děti hrajou s těma bublinama. Máme tam vlastně takový přípravky a vaničky vlastně s tou naší bublinovou směsí, takže se v tom vlastně máchaj a dělají bublinky.

Eva BUCHAROVÁ: Tak o krásné bublinkové show si budeme ještě chvíli povídat s naším dnešním hostem, panem Matějem Kodešem. Tak my si s dnešním hostem povídáme o bublinách. Naším hostem je pan Matěj Kodeš, profesionální bublinář. Ono povídat si o bublinách a nevidět je, to je opravdu velká škoda. Tak já ještě jednou navedu naše posluchače na Internet, protože tam máte krásné fotky z různých akcí, www.bublinar.cz. Viděla jsem tam v té vaší fotogalerii vystoupení v televizi, vystoupení na různých třeba narozeninových akcích. Vystupovali jste třeba na svatbě někdy?

Matěj KODEŠ, bublinář: No, to poslední dobou se rozmáhá.

Eva BUCHAROVÁ: Jo?

Matěj KODEŠ, bublinář: Takže vystupujeme na svatbách. Dodáváme tam vlastně různý i dárky, jako svatební bublifuky.

Eva BUCHAROVÁ: A oni si taky můžou s vámi zabublat, svatebčani?

Matěj KODEŠ, bublinář: No, bublaj si. Bublaj.

Eva BUCHAROVÁ: No, a co tedy je strašně zajímavé, když vy trénujete doma, zkoušíte tedy se v tom svém řemesle zdokonalovat, tak já jsem se teď dozvěděla zajímavou věc, že vy musíte kouřit, ač jste nekuřák, proč?

Matěj KODEŠ, bublinář: No, vlastně moje řemeslo mě nutí k tomu, abych byl kuřák, protože když ty bubliny nafukuju kouřem, tak musím u toho kouřit. Takže já během tréninku, třeba když si to zkouším dopoledne třeba tři hodiny, tak si dám čtyři, pět, šest cigaret a pak vlastně jsem celej den nepoužitelnej.

Eva BUCHAROVÁ: Ježíš, a vy, vy jste nějak přišel na to, z které té cigarety je to nejlepší nebo je to úplně jedno, jakou cigaretu použijete?

Matěj KODEŠ, bublinář: My používáme jednu značku a s jinejma to bohužel nejde.

Eva BUCHAROVÁ: Aha. No, tak to vás teda lituju. A váš kolega, ten se jmenuje Mirek Smejkal, ten to má lepší,...

Matěj KODEŠ, bublinář: Přesně tak.

Eva BUCHAROVÁ: ...protože ten kouří normálně.

Matěj KODEŠ, bublinář: Ten normálně kouří, jemu to problém nedělá.

Eva BUCHAROVÁ: No, a my vás vlastně můžeme vidět buďto na nějakých soukromých akcích, anebo třeba jste zváni i na nějaké veřejné akce, třeba nějaké jarmarky nebo koncerty, festivaly?

Matěj KODEŠ, bublinář: Přesně tak, jsme zváni i na městské slavnosti třeba nebo různé dny dětí. Vlastně na veřejné akce, ale vlastně teďka končily prázdniny, tak teďka hodně jdou soukromé akce, firemní večírky.

Eva BUCHAROVÁ: No, a jak se vám ta vaše bublinková show dělá nejlépe? Když jste sám, anebo když jste s kolegou spolu?

Matěj KODEŠ, bublinář: No, my spolu nevystupujeme.

Eva BUCHAROVÁ: Takže je to taková individuální záležitost?

Matěj KODEŠ, bublinář: Přesně tak. A hlavně vlastně na tom pódiu, protože neustále foukám, tak ani nemluvím, tak jako já si tam odpočinu.

Eva BUCHAROVÁ: Ale přibíráte do té show vlastně ty diváky.

Matěj KODEŠ, bublinář: No, diváky. Můžou si to zkusit, jak je to vlastně, v uvozovkách, jednoduchý.

Eva BUCHAROVÁ: No, a jak, jak jsou šikovní ti, kteří to dělají, ty velké bubliny úplně poprvé v životě třeba?

Matěj KODEŠ, bublinář: Někomu to jde, někomu to nejde. To je jako ve všem.

Eva BUCHAROVÁ: Aha, takže na to musí být talent.

Matěj KODEŠ, bublinář: Přesně tak.

Eva BUCHAROVÁ: No, a kdy vy jste vlastně zjistil, že vy jste ten talentovaný na to dělat bublináře?

Matěj KODEŠ, bublinář: No, vlastně já jsem začal kvůli tomu, že já jsem Mirkovi, jsem vlastně ho prodával, dělal jsem mu manažera a Mirek přestával mít čas, vlastně má dvě firmy veliký, zaměstnává hrozně moc lidí. Tak nejdřív to bylo jako takovej záskok, pak jsem to teda musel z donucení začít trénovat. No, a teďka se to spíš otočilo tak, že dělám bubliny já a on jenom občas.

Eva BUCHAROVÁ: No, tak my vám samozřejmě přejeme, aby se vám ve vašem řemesle dařilo, ve vašem uměleckém řemesle. No, a snad se najde nějaký jiný způsob na dělání krásných bublin než pomocí kouření cigaret. To vám držím palce.

Matěj KODEŠ, bublinář: No, to já taky doufám.

Eva BUCHAROVÁ: Tak naším hostem byl dnes bublinář pan Matěj Kodeš. Díky za návštěvu a na shledanou.

Matěj KODEŠ, bublinář: Já vám děkuju za pozvání. Děkuju.

Spustit audio