ČSSD chce hlasovat o důvěře vládě a zřídit komisi kvůli Moravovi

Koaliční vládu premiéra Mirka Topolánka patrně na podzim čeká další hlasování o nedůvěře. Vyvolat ho chtějí sociální demokraté. Kromě poslanecké prověrky chtějí také iniciovat vznik vyšetřovací komise, která by prověřila okolnosti kauzy bývalého poslance ODS Jana Moravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

premiér Mirek Topolánek při hlasování Poslanecké sněmovny o důvěře vládě

premiér Mirek Topolánek při hlasování Poslanecké sněmovny o důvěře vládě | Foto: Úřad vlády ČR

Na dalším hlasování o důvěře Topolánkovu kabinetu se dohodli členové poslaneckého klubu ČSSD. Vláda premiéra Mirka Topolánka už ale hlasování o nedůvěře třikrát ve sněmovně ustála. Netěší se ale důvěře mezi obyvateli Česka. Jenom každý pátý Čech totiž věří současné vládě. Ukázaly to výsledky červencového průzkumu Eurobarometr.

Sněmovní vyšetřovací komise, plánovaná poslanci ČSSD, by kromě chování bývalého zákonodárce Jana Moravy ke kolegům z Poslanecké sněmovny, na které sbíral kompromitující materiály, měla prověřit i údaje, které shromažďují tajné služby. Podle šéfa sociálně demokratických poslanců Michala Haška by komise měla zjistit, jestli informace, kterými české bezpečnostní služby disponují, nemohl někdo zneužít k nátlaku na poslance.

Místopředseda ODS a ministr práce Petr Nečas zastává názor, že tato kauza je politicky uzavřena, protože Morava vyvodil svou zodpovědnost a složil poslanecký mandát. Podle Nečase chtějí sociální demokraté jen upoutat pozornost: "Je to součást opozičního přístupu, který zvolila sociální demokracie. O co méně přichází s pozitivními tématy, s pozitivními programovými prvky, o to víc se zaměřuje na podobné výstřely, které získají pouze mediální pozornost. Z hlediska pozitivního přínosu pro Českou republiku to není nic, zhola nic."

Vznik této komise sociální demokraté navrhnou ještě na zářijové schůzi Poslanecké sněmovny. Pokračují tak v tlaku, který v červnu oznámil šéf ČSSD Jiří Paroubek. Ten tehdy vyhlásil nulovou toleranci koaliční vládě Mirka Topolánka.

Václava Marešová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme