Langer: Než prosit Tlustého o podporu, ať radši vláda padne

Vláda Mirka Topolánka si před možným hlasováním o nedůvěře nemůže být jistá podporou všech koaličních poslanců. O tuto zkoušku kabinetu chtějí po podzimních volbách usilovat sociální demokraté. Své křeslo poslance zatím neopustil člen ODS Vlastimil Tlustý spokojovaný s kauzou poslance Jana Moravy. Vládní ODS ale podle ministra vnitra a místopředsedy strany Ivana Langera o podporu Tlustého prosit nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Langer, Petr Tluchoř, Mirek Topolánek

Ivan Langer, Petr Tluchoř, Mirek Topolánek | Zdroj: ČTK

"Je to věcí odpovědnosti Vlastimila Tlustého, jak bude hlasovat. Tato vláda nebude před ním klečet a prosit ho o podporu. Lépe žádná vláda, než vláda, která by klečela před Vlastimilem Tlustým," řekl Langer na adresu poslance ODS Tlustého.

Možné hlasování o nedůvěře vládě Langer kritizuje s tím, že před českým předsednictvím Evropské unii je to neuvážený krok. To si myslí i Langerův stranický kolega, poslanec Jan Schwipell. Za určitých okolností by ale současné vládě svou podporu nedal.

"Pokud by na politické scéně existovala například dohoda o vytvoření dočasné vlády, která by přivedla zemi k předčasným volbám, tak to by mohlo můj názor změnit," uvedl Schwipell v České televizi. Potvrdil, že se nejdéle do dvou týdnů od úterního zasedání klubu ODS, tedy do 23. září, rozhodne, zda klub opustí.

Schwipell spolu se svým stranickým kolegou Jurajem Ranincem tvrdí, že o celé kauze věděl předseda klubu Petr Tluchoř. Ten to ale odmítá. Také Langer dnes opakovaně zdůraznil, že Morava jednal bez pověření kohokoli z vedení ODS.

Při hlasování o nedůvěře by vláda musela získat podporu alespoň 101 hlasů. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha by premiér měl sněmovnu o důvěru požádat sám. "Pokud by vláda Mirka Topolánka našla odvahu a požádala sama o důvěru a ověřila si, jestli ty poslance má, tak to je asi nejlepší řešení a mohla by v klidu pokračovat dál," poznamenal Škromach.

Sociální demokraté také prosazují vznik parlamentní komise, která by okolnosti kauzy bývalého poslance Moravy prověřila. ODS to pokládá za zbytečné a upřednostňuje jednání koalice. Podle Langera aféra skončila tím, že ODS vyzvala Moravu a Tlustého, aby složili mandát. Zatímco Morava tak učinil, Tlustý to odmítá.

Poslankyně Strany zelených Olga Zubová se ale domnívá, že odchod Moravy a Tlustého nestačí. Odpovědnost podle ní nesou i další. "K někomu přece ty sbírané informace určitě směřovaly. A tak je potřeba vyšetřit, kdo je na konci. Minimálně předseda poslaneckého klubu je za to odpovědný," uvedla Zubová. Případem by se podle ní měla zabývat koalice.

Na případ upozornila reportáž televize Nova. Morava se podle reportáže zajímal o kompromitující materiály na některé poslance, zejména stranického kolegu Tlustého. Ten spolu s televizními reportéry fingoval fotky v hotelovém bazénu, po kterých Morava sáhl. Z reportáže také vyplynulo, že se nechal fotit s dcerou Zubové. Fotografie chtěl podle televize použít k zastrašování političky, která ve sněmovně někdy hlasuje proti koalici.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme