Rebelující poslanec Raninec opustil klub ODS

Poslanec ODS Juraj Raninec se rozhodl odejít z klubu své strany. Nesouhlasí totiž s tím, jak se vedení klubu spolu s většinou jeho členů postavilo ke kauze Jana Moravy. Ten minulý týden složil mandát poté, co televize Nova odvysílala reportáž, podle které Morava sbíral kompromitující materiály na další koaliční poslance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Juraj Raninec

Juraj Raninec | Zdroj: ČTK

Juraj Raninec už minulý týden řekl, že by kvůli kauze Jana Moravy mohl z klubu odejít, pokud v jeho čele zůstane jeho dosavadní šéf Petr Tluchoř. Podle poslance totiž mohl o snahách Moravy vědět. Tluchoř to ale opakovaně popřel a o změnách ve vedení klubu se nakonec ani nehlasovalo.

"Jsem osobně přesvědčený o tom, že tato kauza svoji závažností útočí přímo na základy demokratického právního státu, a pokud nebude důsledně objasněna, nelze očekávat, že se v budoucnosti něco podobného nebude opakovat," prohlásil dnes Juraj Raninec.

Ve sněmovně Raninec zůstává a hodlá tam prý dál prosazovat volební program Občanské demokratické strany. Z ODS neodchází. Zatím není ještě definitivně rozhodnutý, jak se zachová při hlasování o nedůvěře vládě, které chtějí kvůli této aféře zhruba za měsíc vyvolat sociální demokraté.

"Nemám zájem pomáhat nástupu levice k moci, to je jeden z předpokladů, taky nechci destabilizovat politickou situaci těsně před naším předsednictvím v Evropské unii, ale nedokážu odhadnout, co se ještě v průběhu toho měsíce nebo delší doby stane," zdůraznil Raninec.

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bürgermeister Radiožurnálu řekl, že o odchodu Juraje Ranince z klubu se dozvěděl až z médií. "Oficiálně se mi nic do ruky nedostalo, ani třeba nějaká žádost o schůzku, kde by nám takové rozhodnutí sdělil."

"Jeho odchod z klubu ODS signalizuje, že vlastně nikdy se neztotožnil s tím, že politika je i o určitých kompromisech. Předpokládám, že po odchodu z klubu opustí i řady ODS," komentoval poslancův krok šéf Senátu a předseda Regionálního sdružení ODS Libereckého kraje Přemysl Sobotka.

Jan Morava právě před týdnem složil poslanecký mandát po zveřejnění reportáže televize Nova, podle které se snažil sbírat kompromitující materiály na své spolustraníky a další politiky, zejména na Vlastimila Tlustého. Ten spolu s televizními reportéry fingoval fotky v hotelovém bazénu, po kterých Morava sáhl. Vedení největší vládní strany chování obou poslanců odsoudilo a vyzvalo je k odchodu ze sněmovny.

Raninec je už pátý poslanec, který od voleb do sněmovny v roce 2006 opustil svůj klub. Ve vládním táboře je nicméně první. Stejný krok zvažuje i jeho stranický kolega Jan Schwippel, ten své rozhodnutí ale zveřejní až příští týden. Oba poslanci v ODS patří ke skupině rebelů kolem Tlustého.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Jurajem Ranincem a Janem Bürgermeistrem jsme hovořili v Radiofóru

Marika Táborská, Renáta Prátová, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme