Atypická BSE by mohla nakazit člověka

22. září 2010

Nové prionové onemocnění krav by mohlo být přenosné i na člověka.

V roce 2003 byla v Itálii poprvé identifikována atypická forma nemoci šílených krav (BSE), která dostala označení bovinní amyloidní spongiformní encefalopatie neboli BASE. Příznaky této nemoci u krav se až podezřele podobají těm, jakými trpí lidé postižení sporadickou formou lidské BSE - tedy Creutzfeldt-Jacobovou chorobou. Sporadická forma MM2 se vyskytuje velmi vzácně a její příčiny jsou zatím neznámé. Vědci ovšem diskutují o možnosti, že MM2 a BASE by teoreticky mohly být jen jedním druhem onemocnění.

Logo

Váhu této hypotéze dodává nový objev francouzských vědců, kteří BASE už několik let studují a své výsledky nyní publikují v PLoS ONE. V rámci výzkumu podali pokusné opici injekci mozkové tkáně z krávy nakažené BASE. Opice po nějaké době začala projevovat příznaky typické pro toto onemocnění a nakonec uhynula. Vědci se domnívají, že stejným způsobem by se mohli nakazit i lidé.

Nyní zkoumají, jestli se další opice nakazí konzumací infikované tkáně stejně, jako se před lety lidé při pojídání hovězího nakazili nemocí šílených krav. Pokud se prokáže, že ano, není to ovšem podle nich důvod k obavám. U krav je amyloidní spongiformní encefalopatie extrémně vzácná a konzumaci rizikových tkání navíc brání veterinární předpisy.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.