Mravenci z Marsu

22. září 2010

Druh nově objevený v Amazonii zřejmě představuje nejstarší žijící linii mravenců.

Mravenci vznikli asi před 120 miliony let z vosích předků. Evoluční biologové předpokládají, že jejich vývoj byl velice rychlý a že v krátké době vzniklo mnoho různých linií mravenců. Někteří se specializovali na život na stromech nebo v lesní hrabance, jiní se zahrabali pod zem. K nim patří i druh, který vědci z Texaské univerzity v Austinu objevili v pralesích Amazonie.

Martialis heureka

Dva až tři milimetry dlouzí mravenci žijí v půdě, jsou světle zbarvení a nemají oči. Zřejmě jde o predátory, kteří svou kořist chytají nápadně velkými kusadly. Morfologická a genetická analýza ukázaly, že tito mravenci představují novou podčeleď, která patří do samých základů evolučního stromu mravenců. Předkem těchto slepých mravenců byl zřejmě tvor podobný víc vose než mravenci. Podobným byl například Sphecomyrma, který žil v době křídy a kterého biologové pokládají za chybějící článek mezi vosami a mravenci.

Nově objevený druh prastarých mravenců dostal jméno Martialis heureka, což volně přeloženo znamená "mravenec z Marsu". Jméno vědci zdůvodňují tím, že mravenec má takové vlastnosti, jaké ještě nikdy neviděli. Jeho objev popisuje článek, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences. Podle něj se jedná o první objev živé podčeledi mravenců od roku 1923.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka