Finanční krize se z Wall Streetu šíří do světa, nevyhne se ani Česku

Wall Street se stále vzpamatovává z kolapsu dvou velkých investičních bank. Otřesy jsou ale cítit i na ostatních světových burzách. Ceny akcií klesaly v Asii i v Evropě. Světová finančí krize otřásla i pražskou burzou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Dnes oznámila dramatický pokles zisku největší americká investiční společnost. Banka Goldman Sachs zaznamenala pokles zisku ve třetím čtvrtletí o 70 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Ona a Morgan Stanley zůstávají jako poslední dvě z pětice největších investičních bank, které poznamenala krize na hypotečním trhu.

Bear Stearns zbankrotovala na jaře, včera oznámila bankrot Lehman Borthers a krachující makléřskou společnost Merril Lynch převzala včera Bank of America.

Dnešní zprávy tak dále zvýšily nervozitu a nedůvěru investorů ve stav amerického finančního trhu. Wall Street přitom už včera zažila nejhorší den pro obchodování od 11. září 2001.

Špatný stav americké ekonomiky se opět dostal i do popředí pozornosti americké prezidentské kampaně. Demokrat Barack Obama napadl republikána Johna McCaina, který včera uklidňoval voliče, že základ americké ekonomiky je dobrý, jako politika, který neví o ekonomických problémech prostých Američanů.

Republikáni naopak viní Obamu, že chce zvyšovat daně a tím ještě ztíží už tak složitou finanční situaci podniků i zaměstnanců.

Otřesy na americkém finančním trhu pocítilo naplno taky Německo

V prudkém propadu pokračuje po alarmujících informacích ze Spojených států taky frankfurtská burza. Tamní burzovní index DAX se dnes propadl pod hranici šesti tisíc bodů na své dvouleté minimum. Znepokojení nad současným děním dal najevo taky spolkový ministr financí.

Makléřka na burze ve Frankfurtu sleduje propad akcií | Foto: ČTK/AP

"Finanční krize na světových trzích je nejhorší za poslední desítky let a ještě není po všem," přiznal vyděšeným poslancům Spolkového sněmu ministr financí Peer Steinbrück. Ten ale zákonodárce ujistil, že německý bankovní sektor je ve srovnání s tím americkým "relativně stabilní," a zároveň varoval před "iracionálními reakcemi".

Taky šéf německé Centrální banky Axel Weber si myslí, že obavy o německé bankovní domy nejsou oprávněné. Ministr Steinbrück se ovšem netají tím, že dopady krize pocítí německá ekonomika. Ministr počítá pro příští rok s nižším hospodářským růstem i výnosy z daní, ale odmítá mluvit o recesi.

Čtyři ze šesti velkých ekonomických ústavů už taky korigovaly odhad německého hospodářského růstu v příštím roce pod hranici dvou procent.

Dopady světové finanční krize na českou ekonomiku mohou být silnější, než se čekalo

Americká úvěrová krize se začíná projevovat i u nás. Investoři ze Spojených států totiž v posledním půl roce začali ukládat peníze ve střední Evropě, a také v Česku. Důsledkem bylo mimo jiné extrémní posílení české koruny. Krize způsobila i utlumení ekonomické aktivity - nejprve ve Spojených státech, pak i v západní Evropě, naposledy v Německu, řekl Radiožurnálu hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík:

"No a protože Německo je velmi významná cílová země českých exportů, tak to bezesporu pocítí i naši exportéři a naši výrobci, protože se jim smršťuje trh. Myslím si, že je na vládě a ČNB v teto chvíli péče o to, aby kurs koruny nebyl nadbytně silný, aby to dál nevytvářelo bariéru pro české exporty."

Světová finanční krize otřásla v úterý i pražskou burzou. Akcie spadly o pět a půl procenta. "Investoři vyprodávali své akcie na českém trhu především z obavy před dalším poklesem. A to se projevilo na velkém propadu u některých titulů. Například akcie společnosti NWR propadly o 20 procent nebo akcie developerské společnosti ECM o 35 procent," řekl Jan Pavlík ze společnosti Wood & Company.

Pražská burza | Foto: Burza cenných papírů

Další vlny finančního zemětřesení už ale mohou rozkolébat celou českou ekonomiku, která je výrazně zaměřená na export. Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky tak v Česku hrozí útlum především automobilovému průmyslu a jeho dodavatelům.

Že se blíží horší časy, naznačilo i zpomalení českého HDP za druhé čtvrtletí roku, připomněl Mojmír Hampl, člen bankovní rady České národní banky.

Jiří Hošek, Jaroslav Skalický, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme