Zelení chtějí koaliční komisi k objasnění kauzy Moravy a Tlustého

Koalice by měla zřídit interní vyšetřovací komisi, která by se podrobně podívala na kauzu poslanců Jana Moravy a Vlastimila Tlustého. Požaduje to poslanecký klub Strany zelených. Na tomto postupu se nejmenší sněmovní frakce shodla dnes odpoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přemysl Rabas

Přemysl Rabas | Zdroj: ČTK

Komise by měla získat dostatek informací od členů koaličních stran, aby bylo možné celou kauzu vyšetřit. Po jednání klubu poslanců Strany zelených to řekl jeho předseda Přemysl Rabas. "Součástí koaličního jednání by mělo být hledání a definování možností, jak předcházet podobným situacím na české politické scéně."

Na konkrétním zadání by se měli podle Rabase shodnout všichni koaliční poslanci. Zástupci lidovců ani ODS se myšlence koaliční vyšetřovací komise zatím nebrání. "Je to požadavek koaličního partnera a o požadavku koaličního partnera jsme připraveni jednat," řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Podle sociálního demokrata Jeronýma Tejce ale komise na úrovni koalice nic nevyřeší. Spíše by přivítal, kdyby se věcí zabývala parlamentní komise, která má přesně vymezená pravidla hry. Tejc současně nevěří, že by zástupci koalice mohli kauzu důkladně vyšetřit. "O objektivitě zástupců koalice v této věci budu - nejen já - mít určitě velké pochybnosti."

Společné jednání koalice, na kterém by se mluvilo o bližších parametrech komise, by se mohlo uskutečnit už příští týden.

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme