Neobvyklá exoplaneta

22. září 2010

Astronomové získali první snímky exoplanety, která obíhá kolem hvězdy podobné našemu Slunci.

Kolem vzdálených hvězd obíhá více než 300 planet, o kterých už víme. Naprostá většina z nich byla pozorována pouze nepřímo a vyfotografovat se podařilo jen několik z nich. Důvodem je, že jas hvězdy malou planetu prostě "přezáří". O to vzácnější jsou snímky nově objevené exoplanety, která obíhá kolem hvězdy 1RXS J160929.1-210524. Fotografie pořídil teleskop Gemini North na Havaji.

Fotografie nově objevené exoplanety

Hvězda i planeta jsou od Země vzdálené asi 500 světelných let. Obě tělesa jsou velice mladá - stáří hvězdy je podle zprávy z Gemini Observatory asi 5 milionů let. Exoplaneta svou hmotností asi osmkrát převyšuje hmotnost planety Jupiter a kolem své hvězdy obíhá v neobvykle velké vzdálenosti 330 astronomických jednotek. Pro srovnání, nejvzdálenější planeta Sluneční soustavy - Neptun - je od Slunce daleko jen 30 astronomických jednotek.

Vzdálenost exoplanety od hvězdy astronomům vrtá hlavou. Je totiž příliš velká na to, aby mohla vzniknout obvyklým způsobem, to znamená z prachu a plynu obíhajícího kolem hvězdy. Jak prohlásil jeden z objevitelů exoplanety, vypadá to, že příroda má k dispozici víc než jeden mechanismus tvorby planet.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.