Rusko podepsalo dohody s Jižní Osetií a Abcházií, rozmístí tam své vojáky

Rusko upevňuje vztahy s gruzínskými separatistickými regiony Abcházií a Jižní Osetií. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv dnes v Kremlu podepsal s lídry obou provincií dohodu o přátelství a spolupráci. Ta kromě ekonomické spolupráce také legalizuje pobyt ruských vojáků v obou regionech, kterým Moskva na konci srpna i přes nesouhlas západu přiznala statut nezávislých republik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské jednotky opouštějí Gruzii

Ruské jednotky opouštějí Gruzii | Foto: AFP

Dohoda, jejíž slavnostní podpis živě přenášela ruská státní televize, zaručuje Rusku právo budovat a vylepšovat vojenské základny v Abcházii a Jižní Osetii.

Moskva hodlá v každém z regionů ponechat 3800 vojáků. Podmínky vojenské spolupráce by měly upravit ještě zvláštní dohody.

Ve smlouvě je podle prezidenta Dmitrije Medvěděva zakotveno, že Rusko a oba separatistické regiony přijmou společná opatření nutná k odstranění hrozeb míru a vzepřou se aktům agrese.

Smlouva také říká, že jiné vojenské mírotvorné síly, tedy pozorovatelé Evropské unie a OSN, se mohou na území Jižní Osetie a Abcházie pohybovat výhradně se souhlasem či na přímé přání místních vlád.

Spojené státy dnes Moskvu znovu vyzvaly, aby respektovala územní celistvost Gruzie a stáhla své vojáky na pozice před začátkem srpnového konfliktu mimo území obou separatistických regionů. Tbilisi označilo podpis dohody za de facto anexi svého území. Jediným státem, který dosud po vzoru Ruska uznal nezávislost Abcházie a Jižní Osetie, zůstává pouze Nikaragua.

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer považuje krok Moskvy za špatný. "Severoatlantická aliance jako celek i jednotliví ministři odsoudili uznání nezávislosti Abcházie a Jižní Osetie Ruskem. Toto je důsledek toho uznání. Myslím, že ještě jedině Nikaragua je uznala jako státy. To není velký úspěch. Jejich uznání bylo špatné, tato smlouva s nimi je špatná a také rozmístění vojáků tam je špatné," uvedl.

Rusko od počátku z rozpoutání konfliktu o Jižní Osetii viní Gruzii. Tbilisi ale včera předložilo záznamy telefonních rozhovorů, které podle něj dokazují opak, a sice, že srpnovou válku začalo Rusko.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme