Římská oběť tuberkulózy

22. září 2010

Říman, kterého ve 4. století pohřbili nedaleko Yorku, zřejmě představuje jednu z prvních obětí tuberkulózy na britském území.

Nejstarší důkaz o výskytu tuberkulózy na Britských ostrovech pochází přibližně z roku 300 př. n. l. - tedy už z doby železné. V období římské nadvlády zřejmě choroba nebyla příliš rozšířená a omezovala se jen na jižní polovinu Anglie. Naopak největší frekvence případů onemocnění nastala ve 12. století našeho letopočtu, kdy lidé začali častěji žít v městských aglomeracích.

Nové informace o původu a postupu tuberkulózy v Británii zřejmě přinese kostra, kterou archeologové objevili při vykopávkách na okraji areálu Univerzity v Yorku. Kostra patří 26 až 35 let starému Římanovi, který zemřel ve 4. století našeho letopočtu. Spočívala v natažené pozici na levém boku v mělkém hrobě nedaleko zbytků římského kamenictví. Její zkoumání ukázalo, že muž trpěl anémií a odhalilo typické známky tuberkulózy na páteři a pánevních kostech. Říman byl také oproti svým druhům nápadně malý - měřil pouhých 162 centimetrů.

Tuberkulózou se podle univerzitní zprávy nakazil zřejmě už v dětství - ať už pitím infikovaného mléka, konzumací masa, nebo vdechnutím bakterie Mycobacterium tuberculosis do plic. Nemoc zůstávala dlouho latentní a teprve v dospělosti přešla do druhého stádia, které bylo pro Římana fatální.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.