Ohrožení papoušci měli špatnou dietu

22. září 2010

Proteinová dieta je možná vhodná pro lidi, ale úsilí o záchranu papoušků kakapo příliš nepřispěla.

Na Novém Zélandu přežívá posledních 91 papoušků kakapo sovích (Strigops habroptilus). Od ostatních druhů papoušků se kakapo liší nočním způsobem života. Skutečnost, že nelétá, jej dovedla na pokraj vyhubení, protože nedovedl utéci před kočkami, fretkami a krysami, které na Nový Zéland dovezli lidé.

Logo

Rozmnožování kakapů, ke kterému dochází jen jednou za několik let, závisí na dostatku potravy - především plodech stromu jehličnatého stromu rimu (Dacrydium cupressinum). Součástí programu na záchranu zbývajících kakapů je proto dokrmování umělou dietou, které by teoreticky mělo zvýšit počet nově vylíhlých mláďat. V praxi k tomu ovšem nedošlo.

Ekologové z Masseyské univerzity v Aucklandu zjistili, že dieta, kterou byli papoušci krmeni, má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah vápníku. V plodech stromu rimu je tento poměr přesně opačný. Podle článku na stránkách New Scientist je možné, že právě tohle je důvodem selhání dokrmovacího programu. Kakapové mají neobvykle masivní kostru, která ke svému vývoji potřebuje velké dávky vápníku. Pokud se krmí potravou příliš bohatou na proteiny, které nemohou zpracovat, je možné, že přestanou žrát ještě předtím, než získají potřebnou dávku vápníku.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.