Rostlinní cizinci v Evropě

22. září 2010

Počet nepůvodních druhů rostlin na evropské půdě se během posledních 25 let ztrojnásobil.

Studie evropských odborníků ukázala, že tempo, kterým se na náš kontinent dostávají nové druhy rostlin, se během posledních 25 let podstatně zvýšilo. Podle zprávy z Helmholtzova institutu je nyní na seznamu evropských nevítaných hostů celkem 5789 nepůvodních rostlinných druhů. V roce 1980 jich bylo jen 1568. Data ze 48 zemí ukázala, že každý rok nám v průměru přibude šest nepůvodních druhů rostlin. Více než tři čtvrtiny z nich přitom lidé importují nechtěně.

Logo

K zemím s největším výskytem nepůvodních rostlin patří Belgie, Velká Británie a Česká republika. Nejrozšířenějšími nepůvodními druhy jsou turanka kanadská (Conyza canadensis), slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus) a trnovník akát (Robinia pseudoacacia). Všechny tři druhy pocházejí ze Severní Ameriky.

Nepůvodní rostliny mohou ohrožovat původní flóru a způsobovat ekonomické i zdravotní škody. To je případ rostliny ambrózie peřenolisté (Ambrosia artemisiifolia), která pochází ze Severní Ameriky a její pyl patří k nejsilnějším známým alergenům.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.