Žloutenka se dál šíří v Praze a středních Čechách

Počet nakažených žloutenkou typu A v hlavním městě Praze překročil 300 případů. Plno hlásí všechna infekční oddělení pražských nemocnic - v metropoli onemocnělo už i několik dětí. Ve středních Čechách mají být očkovány všechny děti z prvních tříd základních škol - kraj už na tento účel vyčlenil 5,5 milionu korun. Jedna vakcína přijde asi na 1000 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Injekční stříkačka

Injekční stříkačka | Foto: Jan Rosenauer

Praha, kde množství nakažených už přesáhlo 300 lidí, zatím k podobnému kroku nepřistoupila. Ve středních Čechách bude očkování školáků dobrovolné - Hana Šmejkalová z krajské hygienické stanice rodičům doporučuje, aby této možnosti využili: "Já bych jí určitě využila, protože v tomhle nižším dětském věku je dodržování základních pravidel hygieny dost problematické. Očkování je velikou šancí tyto děti ochránit."

Podle Šmejkalové z krajské hygienické stanice má být tímto způsobem před nemocí ochráněno asi 10 tisíc středočeských dětí: "Očkování budou provádět praktičtí lékaři pro děti a mládež. Bude aplikována jedna dávka, která zajistí dítěti ochranu zhruba na jeden rok. Pokud si rodiče doplatí aplikaci druhé dávky, ochrana bude dlouhodobá a vydrží až 20 let."

Epidemie žloutenky vypukla v Praze někdy na začátku letních prázdnin, původně v komunitě uživatelů drog a bezdomovců. Rychle se rozšířila do okolí metropole i mezi občany Prahy a Středočeského kraje, kteří nejsou členy rizikových skupin.

Víc než jinde se žloutenka typu A šíří také v Moravskoslezském a Pardubickém kraji.

Pavla Dluhoschová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme