Proč se mění mapa světa

19. září 2008

O procesech formování kontinentů a jejich příčinách.

Kvůli procesům probíhajícím v zemské kůře a plášti se atlasy překreslovat nemusejí. Přesto se kontinenty od sebe vzdalují, jsou v neustálém pohybu. Aktivita naší planety je v rámci celé sluneční soustavy unikátní. V Třetí dimenzi jsme v souvislostech hovořili právě o procesech, které ovlivňují podobu zemského povrchu a v průběhu milionů let také postupně mění mapu světa.

Proč se litosférické desky pohybují? Kde berou na tyto procesy energii? Jaké vedlejší efekty doprovázejí tektonickou činnost země? Proč nejsou podobně aktivní také ostatní planety naší sluneční soustavy? Jak ovlivňují procesy v zemské kůře a plášti život na Zemi?

Na otázky Luboše Veverky odpovídali před časem doc. Jindřich Hladil z Geologického ústavu Akademie věd ČR a Ing. Petr Pruner ze stejného pracoviště.

Záznam pořadu:

Pohybům tektonických desek se věnuje také aktuální číslo časopisu Svět.

Logo
autor: Luboš Veverka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.