Z Ameriky se domů vrací legendární československý tank LT-35

Do České republiky se z Ameriky vrací tank LT-35. Tato legendární zbraň patřila do výzbroje prvorepublikové Československé armády a po válce se do Spojených států dostala jako kořist. Vojenské muzeum v Aberdeenu u Baltimore nyní tank vrací jako dar České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní prvorepublikový tank LT-35

Hlavní prvorepublikový tank LT-35 | Foto: Alexandr Pícha

Ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek říká, že pro lidi z oboru je to velké vítězství. "Je to vlastně symbol, který prostě chyběl. Pro nás - vojenské historiky a hlavně vojenské muzejníky - to bylo takové ohromné trauma, že jsme hovořili o něčem, co vlastně návštěvníci v České republice nikdy nemohli vidět."

Aleš Knížek uvedl, že hlavní zásluhu na tom má ministryně obrany Vlasta Parkanová" Ona dokázala při velmi důležitých jednáních o radaru myšlenku návratu tohoto tanku přinést. Já jsem osobně na těch jednáních nebyl. Nicméně si myslím, že to byl pro americkou stranu - a nejen pro americkou, ale i pro českou stranu - trochu šok, že ministryně obrany sama požádala amerického ministra o to, abychom začali uvažovat o tom, že bychom tento úžasný kus techniky dostali zpět do České republiky."

Podle Aleše Knížka před dvěma lety připomněl existenci tanku tehdejší zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha: "Vlastně tehdy se mu podařilo změnit to, že Američané tento tank restaurovali, ale pouze povrchově. To znamená pouze nátěrem. A oni ho uvedli do německých barev - do barev německého Wehrmachtu. A on je vlastně nějakým způsobem donutil k tomu, že ho zpětně uvedli do barev československých - do naší kamufláže právě z roku 1938, třeba i z období mobilizace."

A kdy bude moci tank vidět i česká veřejnost? "Já bych byl rád kdybychom tank dostali kolem 11. listopadu, kdy budeme mít v Praze Den veteránů, na Vítkov na nádvoří armádního muzea," uvedl Knížek.

Další exempláře legendárního tanku se dochovaly v Bulharsku, Rumunsku a Srbsku, ale jednání o jejich koupi nebo výměně byla neúspěšná.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme