Fullereny se mohou hromadit v tukové tkáni

22. září 2010

Inženýři z americké Purduovy univerzity zkoumali bioakumulaci uhlíkových sloučenin fullerenů.

Fullereny jsou syntetické molekuly, složené z pěti až šestičlenných kruhů atomů uhlíku. Mají kulovitý tvar, takže se někdy připodobňují k fotbalovým míčům, a jsou velmi odolné vůči chemickým i fyzikálním vlivům. V budoucnosti se pravděpodobně dočkají řady aplikací - od transportu léčiv po ultrapevné materiály a chemické senzory. Jejich ekologický dopad je však stále otázkou, kterou kromě jiných zkoumají také inženýři z americké Purduovy univerzity.

Fulleren C540

Zaměřili se především možnosti akumulace fullerenů v živočišné tkáni. Tu v experimentech nahradila chemická látka oktanol, která má podobné vlastnosti jako tuková tkáň zvířat i lidí. Výsledky porovnání distribuce fullerenů mezi vodou a oktanolem ukázaly, že fullereny mají bioakumulační potenciál srovnatelný s nechvalně proslulým DDT, které v tuku živočichů můžeme najít i desítky let po zákazu jeho používání.

Je zde však jeden podstatný rozdíl - na rozdíl od DDT není zatím známo, že by fullereny měly nějaké toxické účinky. Navíc se zdá, že se tyto molekuly mohou rozkládat působením slunečního záření, což by jejich hromadění v ekosystémech poněkud přibrzdilo. Otázkou také je, jestli nějaký organismus nedokáže uhlíkaté "fotbalové míče" metabolizovat.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.