Žloutenkou se nakazily dvě sestry pardubické nemocnice

V Pardubické krajské nemocnici přibývají pacienti se žloutenkou typu A. S tímto virovým onemocněním jater se na tamní infekční oddělení dostavuje stále víc pacientů. Hygienici nyní zjistili žloutenku také u dvojice zdravotních sester z Pardubické krajské nemocnice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

laboratoř, vyšetření

laboratoř, vyšetření | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Obě ženy se teď léčí na infekčním oddělení nemocnice. Po způsobu nákazy sester pátrají hygienici. Podle mluvčí nemocnice Ivany Faiklové se zřejmě nakazily mimo zdravotnické zařízení.

Nemocnice už kvůli vzrůstajícímu počtu případů žloutenky přijala protiepidemická opatření. "Máme izolováno třináct osob, což představuje polovinu volné kapacity infekčního oddělení. Bude-li to nutné, jsme připraveni rozšířit lůžkovou kapacitu pro izolaci nemocných s virovým zánětem jater typu A otevřením samostatné stanice s kapacitou dvanácti lůžek na plicním oddělení," uvedla Faiklová.

V sousedním Královéhradeckém kraji je zatím situace klidná. Na infekčním oddělení Fakultní nemocnice v Hradci Králové leží tři pacienti se žloutenkou.

Epidemie žloutenky typu A se šíří zejména v Praze a Středočeském kraji. V hlavním městě hygienici evidují asi 320 nakažených osob, ve středních Čechách to je přibližně 70 lidí. Loni přitom v celé České republice dostalo žloutenku 128 lidí. Středočeská bezpečnostní rada dokonce rozhodla, že proti nemoci budou očkováni všichni žáci prvních tříd.

Lidí nakažených žloutenkou přibývá už i v Moravskoslezském kraji. Hygienici tam evidují 23 případů. Mají ale podezření, že infikováni jsou další čtyři pacienti. Je mezi nimi i školák z Frýdku-Místku. Jeho spolužáci z osmé třídy budou proto už zítra izolováni od ostatních dětí.

"Evidujeme nyní dvě školy, na kterých se žloutenka objevila. Přijali jsme hygienická opatření podle nařízení hygienických stanic, v jedné škole už tato opatření probíhají, ve druhé budou probíhat od pondělka, a děláme vše pro to, aby se žloutenka nešířila," potvrzuje mluvčí radnice Jana Matějková.

Hepatitidě typu A se lidově říká nemoc špinavých rukou. Virus této nemoci se z lidského organismu totiž vylučuje stolicí a k přenosu nákazy stačí třeba jen mikroskopické znečištění - ve vodě nebo jídle. Ke snadnějšímu šíření epidemie přispívá i dlouhá inkubační doba, která je 15 až 50 dní. V té době je člověk velmi infekční a vylučuje nejvíc viru. Nemoc je ale přenosná taky krví nebo pohlavním stykem.

Žloutenka se projevuje únavou, nechutenstvím, malátností, zvýšenou teplotou a pocity na zvracení. aSI Třetina nakažených může zežloutnout. Nemoc není vážná a dá se léčit. Vyžaduje ale klid, diety a pobyt na lůžku.

Martin Hromádka, Ota Nehasil, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme