Dobytek má šestý smysl

24. září 2008

Koexistence lidí a dobytka trvá už několik tisíc let. Přesto jsme až dosud přehlíželi jednu věc: krávy se pasou a lehají si tak, aby jejich těla ležela podél siločar zemského magnetického pole. Dobytek má tedy na rozdíl od nás šestý smysl pro vnímání magnetismu.

Vnímání magnetického pole Země není v živočišné říši zcela výjimečné: k orientaci jej používají například ptáci, želvy a lososi. U savců bylo zatím zaznamenáno jen u hlodavců a jednoho druhu netopýra. U velkých savců bylo až dosud zcela neznámé. Změnu přinesl až výzkum českých vědců z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd, kteří spolupracovali s německými vědci z Universität Duisburg-Essen a Správou Národního Parku Šumava.

Pomocí programu Google Earth vědci na satelitních snímcích sledovali stáda dobytka, který trávil čas na pastvinách. Získali snímky 8510 krav na 308 různých pastvinách. Zároveň podle stop a vyhloubených míst ve sněhu prostudovali chování 2974 jelenů, kteří žili na více než 225 místech České republiky.

Analýza dat ukázala, že zvířata, která se pasou nebo odpočívají, se orientují podél siločar zemského magnetického pole. Jejich hlavy přitom obvykle směřují na sever, ale najdou se i výstředníci, kteří se raději dívají na jih. Jelikož na sledovaných místech silně kolísal směr i síla větru, stejně jako množství dopadajícího slunečního záření, došli vědci k závěru, že krávy a jeleni vnímají magnetické pole Země a nechávají se jím ovlivňovat.

Výsledky studie popisuje článek v prestižním odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences .

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio