Zlepší se situace Romů v EU?

22. září 2008

16. září se v Bruselu uskutečnil summit, jehož tématem bylo zlepšení situace romských komunit v EU.

Summit byl první akcí tohoto druhu a setkali se na něm představitelé nejvyšších orgánů EU, vlád jednotlivých států a organizací občanské společnosti zastupujících romskou komunitu z celé Evropy. Jejich cílem bylo diskutovat o situaci Romů v EU a nalézt způsoby, jak ji zlepšit. Diskriminace na základě rasy a etnického původu je v EU zakázána ve všech oblastech života. Diskriminace Romů i přesto přetrvává a 77 % Evropanů si myslí, že mít romský původ znamená v Evropě nevýhodu. Na summitu hovořila francouzská ministryně pro rozvoj bydlení a měst Christine Boutinová a evropský komisař pro zaměstnanost, sociální otázky a rovné příležitosti Vladimír Špidla.

18. září přijala Evropská komise Protidrogový akční plán na období 2009-2012, jehož cílem je potlačit v EU negativní důsledky zneužívání drog a snížit počet s ním souvisejících trestných činů. Mezi tato opatření patří také vznik Evropské protidrogové aliance, která má přispět ke snižování škod způsobených drogami v naší společnosti. Nejnovější údaje prokazují, že ačkoli zneužívání heroinu, marihuany a syntetických drog se pohybuje na stejné úrovni nebo klesá, v mnoha členských státech roste počet uživatelů kokainu. Odhaduje se, že celkový počet osob v EU, které drogy užívají, nebo je někdy ve svém životě užily, činí 70 milionů v případě marihuany, minimálně 12 miliónů u kokainu, 9,5 miliónu u extáze a 11 milionu u amfetaminů. Mimoto přinejmenším půl milionu uživatelů heroinu podstupuje substituční léčbu. V EU je téměř 2 miliony problémových uživatelů drog a přibližně 7 500 osob ročně zemře na předávkování. Na tiskové konferenci vystoupil místopředseda Evropské komise Jacques Barrot.

Audiovizuální materiál tiskového střediska EU

Premiéru pořadu Informace z EU si poslechněte dnes ve 23.00. Připravila ho Kamila Drtilová.

autor: Kamila Drtilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.