Krádež kabelu omezila železniční dopravu v Praze

Vlaky na pražském hlavním nádraží po půldenním omezení znovu jezdí. Dopravu od brzkého rána komplikovala krádež telekomunikačního kabelu, která vyřadila z provozu zabezpečovací zařízení. Výluka postihla cestující mezi hlavním nádražím a stanicemi Smíchov, Vršovice a Vysočany. Krátce po poledni byl provoz obnoven.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní nádraží

Hlavní nádraží | Foto: Jan Rosenauer

Odcizení kabelu v prostoru Hlavního nádraží v Praze zjistili pracovníci Českých drah kolem půl čtvrté ráno. "Neznámý pachatel odcizil ze šachty bývalého nástupiště železniční stanice Praha-hlavní nádraží kabely v délce 44 metrů. Pachatel byl vyrušen zaměstnanci drah, kabely zahodil a z místa činu utekl," sdělila Českému rozhlasu pražská policejní mluvčí Iva Knolová.

Od jedenácti hodin dopoledne se testoval nový telekomunikační kabel a krátce po poledni byl úsek znovu zprovozněn. Na hlavní nádraží tak opět začínají jezdit všechny spoje, které tady měly končit nebo projíždět. Podle mluvčího drah Radka Joklíka ale bude trvat nejméně pět hodin, než se zcela podaří zkoordinovat všechny vlaky, které v době výluky končily na nádražích Smíchov, Vršovice a Vysočany.

Policie po neznámém zloději telekomunikačního kabelu pátrá. Podle policejní mluvčí mu za trestný čin poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení a trestný čin krádeže hrozí až tříletý trest vězení. Kvůli poruše zabezpečovacího zařízení, kterou způsobili také zloději kovů, byl zhruba na sedm hodin zastaven provoz mezi hlavním nádražím a stanicí Smíchov i včera.

Přestože podobné případy krádeží jsou téměř na denním pořádku, sběrny surovin zatím zpřísnění pravidel výkupu kovů nečeká. Senátoři o prázdninách nepodpořili novelu zákona o odpadech, podle které by neměly sběrny kovy vykupovat za peníze v hotovosti a zpřísnily by se i podmínky pro výběr kovového šrotu od jednotlivců.

Část senátorů považovala návrh za zbytečně přísný s tím, že omezí běžné občany. Novelu proto s připomínkami poslali zpět dolní komoře. Debatu o zlodějích kovů naposledy rozvířila letos na jaře velká krádež bronzových destiček se jmény utýraných lidí na Národním hřbitově v Terezíně.

Marika Táborská, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme