Prezident neudělí milost Ludmile Brožové-Polednové, prokurátorce z procesu s Miladou Horákovou

Prezident Václav Klaus nevyhoví žádosti nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké o udělení milosti Ludmile Brožové-Polednové. Odvolací soud v polovině září rozhodl, že 86letá bývalá prokurátorka z procesu s Miladou Horákovou má jít za účast na justiční vraždě na šest let do vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ludmila Brožová-Polednová před soudem

Ludmila Brožová-Polednová před soudem | Foto: Marek Janáč

Prezident Václav Klaus pro Český rozhlas uvedl, že nesouhlasí s tím, že lidský rozměr může spravedlnosti dodávat jen prezident republiky svými milostmi. "Soud má poměřovat všechny okolnosti a předpokládám, že tak učinil. Pokud byly důvody - i humanitní - pro jiné posouzení případu, měl tak učinit právě soud. Z těchto důvodů jsem se rozhodl žádosti nejvyšší státní zástupkyně nevyhovět," řekl prezident.

O trestu za justiční vraždu pro Brožovou-Polednovou rozhodl Odvolací soud v polovině září. Žádost o milost podala nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká minulý čtvrtek. Informoval o tom deník Právo. Vesecká to podle listu vysvětlila především humanitárními důvody. Podle svých slov nechce, aby justice posílala staré lidi do vězení. Prezident Václav Klaus Českému rozhlasu řekl, že i podle něj je trest několikaletého vězení pro šestaosmdesátiletého člověka velmi sporný.

"Nemyslím si však, že je v tomto případě institut prezidentské milosti tím správným instrumentem, který by měl rozšeřit rozpor mezi vinou na straně jedné a účelnosti a účinností trestu pro člověka tohoto věku a s takovým časovým odstupem na straně druhé," dodal Václav Klaus.

Ani teď ale není jisté, zda si prokurátorka šestiletý trest vězení odpyká. "Odsouzená má stále ještě dvě možnosti - buďto požádá soud o odložení trestu, anebo nastoupí do výkonu trestu. Pokud nastoupí, tak může poté požádat o odklad. Vždycky se ale jedná o zdravotní důvody a nikoli o věk. A stejně jako každý jiný odsouzený se při nástupu podrobí zdravotní prohlídce a pokud je shledáno zdravotní omezení, tak je zařazen na specializované oddělení," řekla Radiožurnálu mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová.

Radek Pavlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme