Už od příštích prázdnin by mohly klesnout ceny za posílání SMS ze zahraničí

Výrazně snížit ceny posílání textových zpráv a surfování po internetu přes mobil v zahraničí. To je návrh Evropské komise, který dostanou na stůl ministři v jednotlivých členských státech a poslanci Europarlamentu. Pokud návrh schválí mohlo by už příští léto stát poslání SMS zprávy v rámci roamingu maximálně 11 eurocentů bez DPH.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice mobilního telefonu

Klávesnice mobilního telefonu | Foto: Fotobanka stock.xchng

Průměrná cena za odeslání SMS zprávy z ciziny je dnes v zemích EU 29 centů. Občané některých unijních států ale platí výrazně vyšší ceny. Například Belgičana přijde poslání zprávy z dovolené v Itálii na 70 eurocentů. To by se v jednotném trhu, kterým Unie je, podle komisařky pro informační společnost Viviane Redingové stávat nemělo.

Podle Viviane Redingové by posílání zpráv nebo surfování na internetu pomocí mobilního připojení v zahraničí nemělo být pro spotřebitele výrazně dražší, než použití stejné služby v jeho domovském státě. "Vyšší roamingové poplatky musejí být odůvodněné, například vícenáklady mobilních operátorů, nebo budou muset zmizet," řekla Redingová.

Komise proto navrhuje stanovit maximální cenu za odeslání SMS zprávy v rámci EU na 11 eurocentů bez DPH. Kromě maximální ceny za SMS navrhuje komise i cenový strop pro datové přenosy. 1 euro za 1 odeslaný nebo stažený megabyt.

Návrhem se teď bude zabývat rada ministrů EU a před červnovými volbami by jej měl projednat i Evropský parlament.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme