Bývalý šéf Slovenské bezpečnostní služby Ivan Lexa vyhrál soud se státem

Nejkontroverznější postava novodobých slovenských dějin Ivan Lexa vyhrál ve Štrasburku soud se Slovenskou republikou. Lexa byl obviněný z únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče. Po zatčení v Jihoafrické republice strávil několik měsíců ve vazbě. Ta byla podle rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva nezákonná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Miroslav Panuška

Ivan Lexa byl šéfem Slovenské informační služby, která unesla prezidentova syna do Rakouska. Podle prokurátora Lexa únos organizoval spolu s dalšími 12 agenty. Později byl obviněný i z vraždy policejního důstojníka.

Podezření však úřady nikdy neprošetřily, protože Ivana Lexu amnestoval jeho spojenec a tehdejší slovenský premiér Vladimír Mečiar paradoxně ještě před uzavřením případu.

Lexa byl také podezřelý z dalších deseti trestných činů, soudy ho postupně osvobodily. Za nezákonnou vazbu mu Slovensko musí vyplatit 240 tisíc korun.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme