Korupce v Rusku stále roste, prezident Medveděv slibuje opatření

Ruský prezident Dmitrij Medveděv se znovu přihlásil k boji s korupcí. Už koncem září chce dolní komoře parlamentu předložit balík protikorupčních zákonů. Šéf kremelské administrativy Sergej Naryškyn to ohlásil poté, co mezinárodní organizace Transparency International včera zveřejnila novou zprávu o korupci ve světě. V ní upozorňuje, že úplatkářství v Rusku dostoupilo vůbec nejhorší úrovně za posledních osm let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Rusko se v hodnocení Transparency International ocitlo na 147. příčce světového žebříčku po boku Bangladéše, Keni a Sýrie. Z bývalých postsovětských států si lépe než loni vede pouze Gruzie.

Právě boj s korupcí přitom Dmitrij Medvěděv označil po svém zvolení do prezidentského úřadu za jeden ze svých hlavních cílů. O úplatkářství tehdy mluvil jako o nejhorší vnitřní hrozbě země.

Podobně vidí současný stav i Transparency International, která varuje, že korupce v Rusku zachvátila všechny oblasti života - od politiky, přes úřady, soudy až po byznys, zdravotnictví či školství. Zároveň vyzývá ruské úřady k okamžitým konkrétním krokům, existence plánů na papíře podle odborníků korupci samotnou totiž nesnižuje.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme