Když po nehodě bolí srdce

24. září 2008

V průměru každých osm hodin vyhasne na našich silnicích jeden lidský život. Zatímco škody na majetku a zdraví jsou hrazeny z povinného ručení viníka, smrt zasáhne celé okolí oběti. Bolest, s níž se musí vyrovnat, je bezesporu velká. Odborně se tomu říká psychická újma. Nás zajímalo, zda ji lze nějak vyčíslit.

Psychická újma se týká především nejbližších, tedy rodiny. S bolestí v srdci se ale může vyrovnávat také člověk, který tragickou nehodu přežil a byl při ní například těžce zraněn.

"Psychická újma je u každého jiná. Rozhodně nelze stanovit, ani neexistují žádné tabulky, kde by bylo uvedeno, že pro 'takového poškozeného je finanční kompenzace tolik a tolik'. Takové tabulky jednoduše nemohou existovat, protože každý to nese jinak," vysvětluje právník Jan Černý.

Ke slovu se tak dostanou odborníci.

"Nastupují znalci z oboru psychologie a psychiatrie a ti ohodnotí, k jak velké újmě došlo. Finanční kompenzaci potom určuje soud, který se opírá nejen o posudky, ale sám posuzuje situaci, ve které se poškození nacházejí. Jinak bude hodnotit psychickou újmu matky, která viděla, jak její dítě přejelo auto, a jinak sourozence, starší rodiče, apod."

O náhradu škody, pak musíme požádat ihned, jak je to možné.

"Poškozený se v trestním řízení, které by při smrtelné nehodě zcela jistě probíhalo, může takzvaně připojit s náhradou škody."

Vzhledem ke složitému dokazování míry způsobené bolesti, ale stejně vše s největší pravděpodobností skončí u civilního soudu.

"Částky jsou nesmírně rozdílné, odvíjejí se od znaleckých posudků i ostatních okolností a pohybují se od desetitisíců až po milióny korun."

Přitom opravdu stačí jen chvilková nepozornost do našich životů vstoupí tragédie.

"Znám velice smutný případ, kdy řidič autobusu srazil dítě před očima matky. Bylo to velmi stresující, protože i samotný řidič nervově zkolaboval, nicméně byl uznán vinným a škodu musel uhradit. Psychická újma byla civilním soudem ohodnocena v řádu statisíců korun."

V těžké životní situaci si pak na vymáhání škody musíme najmout právníka.

"V případě úspěchu, kdy je částka přisouzená poškozenému, tedy žalobci, hradí náklady řízení ta strana, která soud laicky řečeno prohrála," vysvětluje Jan Černý.

I když své peníze nakonec dostaneme zpět, musíme po celou dobu, což může trvat i několik let, právníkovi platit.V případě, že prokážeme, že na něj nemáme, můžeme se obrátit přímo na soud nebo na advokátní komoru, kde nám nějakého přidělí.

autor: pgj
Spustit audio