Spor mezi palestinskými hnutími Hamasem a Fatahem se vyostřuje

25. září 2008

Izraelský prezident Šimon Peres v pondělí podle očekávání pověřil vítězku primárek vládní strany Kadima, ministryni zahraničí Cipi Livni, sestavením nové vlády. Zatím se zdá, že by se jí to navzdory všeobecné skepsi mohlo podařit, protože všechny oslovené strany - tedy dosavadní koaliční partneři - vyjádřily ochotu do nového kabinetu vstoupit, byť s podmínkami.

Vítězství Cipi Livni v primárkách uvítala i palestinská samospráva Mahmúda Abbáse, která se netajila obavami z jejího soupeře Šaula Mofaze, jehož považuje za mnohem nekompromisnějšího.

Události v Izraeli, včetně dalšího teroristického útoku v Jeruzalémě, při kterém v pondělí najel izraelský Arab s automobilem do skupiny lidí a 23 jich zranil, poněkud zastiňují dění na palestinských územích. Tam se v posledních týdnech ještě prohloubila rivalita mezi samosprávou na Západním břehu Jordánu a teroristickým hnutím Hamas v pásmu Gazy.

Koncem srpna vstoupili v pásmu Gazy do stávky lékaři a učitelé na protest proti politizaci svých resortů Hamasem. Hnutí podle nich kádruje zaměstnance, propouští ty, kteří nejsou stoupenci Hamasu, a požaduje na nich, aby udávali své neloajální kolegy. Ti jsou zatýkáni a vystaveni výhrůžkám a pod hrozbou zabití musí přísahat věrnost tamější vládě Ismaíla Haníji. Noví pracovníci se ve školství i zdravotnictví přijímají výhradně podle politického klíče, a nikoli odbornosti.

Stávka dosáhla mohutných rozměrů. Tři nemocnice v městě Gaza už vyhlásily stav nouze a zrušily všechny neakutní výkony. Desítky středisek jsou zavřeny úplně a další své služby omezily na nezbytné minimum. Podle zdrojů OSN stávkuje 85% učitelů a 70% zdravotníků a podle palestinské agentury Maan je ochromena polovina veškerého zdravotnictví. Lékaři a učitelé hodlají stávkovat tak dlouho, dokud se nedomohou svých práv. Hamas reaguje zatýkáním stávkujících a rozháněním poklidných protestů násilím. Obviňuje lékaře, že ohrožují životy Gazanů, nahrazuje stávkující doktory nekvalifikovanými silami, a sám tak ohrožuje životy Gazanů, a tvrdí, že stávka má politický charakter a že ji organizuje palestinská samospráva s cílem svrhnout Hamas.

Na tom nesporně něco je. Samospráva stávkující podporuje, dál jim ze Západního břehu posílá platy a tento týden povolila solidární stávku jejich kolegům na Západním břehu. Situace samosprávě prospívá - podle nejnovějších palestinských průzkumů by dnes Abbásův Fatah volilo 43% Palestinců, zatímco Hamas jen 29%, a Abbás by zvítězil nad Haníjou v poměru 53 ku 39%.

Přesto má samospráva mimořádně vážné obavy z hrozícího puče Hamasu i na Západním břehu. I když nepřestává zasahovat proti jeho organizacím a zatýkat jeho členy, palestinské i izraelské bezpečnostní složky se shodují, že ozbrojený střet je dnes reálnější než kdykoli předtím. O vážnosti situace svědčí i historická výzva vedení Fatahu ke spolupráci s Izraelem a "společné akci proti společnému nepříteli". Samospráva očekává v příštích třech měsících takzvanou "třetí vnitropalestinskou intifádu" s vyvrcholením v lednu příštího roku, kdy Mahmúdu Abbásovi vyprší čtyřletý předsednický mandát. Abbás dal najevo, že si jej nějakým způsobem hodlá prodloužit, a Hamas prohlásil, že žádné prodloužení neuzná. Po skončení mandátu nahrazuje předsedu samosprávy až do dalších voleb předseda parlamentu, a to je člen Hamasu. Pravda, Azíz Duvajk je v izraelském vězení, ale jeho zástupce je rovněž hamasovec. Hnutí pak neumožní volby v pásmu Gazy, a samosprávu tak bude řídit jeho člověk.

Kdyby se Hamasu nepovedlo palestinská území ovládnout tímto způsobem, je tu ještě cesta puče. I když jej zatím na Západním břehu prakticky znemožňují přísná izraelská bezpečnostní opatření, podpora hnutí mezi Palestinci je stále velmi silná stejně jako nechuť ke zkorumpovanému a dodnes nereformovanému Fatahu. Fatah možná podle průzkumů vítězí, ale izraelští vojenští experti varují, že výsledek voleb může být diametrálně odlišný. Podle nich to vědí i představitelé Fatahu, kteří mají pečlivě připravené únikové cesty a útočiště v zahraničí.

V duchu tradiční rozporuplnosti palestinské politiky však navzdory vyhrocené situaci pokračují Fatah a Hamas v jednání o smíření, či dokonce vzniku vlády národní jednoty. Prostředníkem je opět Egypt, který si do Káhiry postupně zve jednotlivé skupiny a připravuje návrh, který chce v druhé půlce října předložit Palestincům na společné schůzce všech hnutí. Fatah se jednání ochotně účastní, zatímco jeho vedení jedním dechem tvrdí, že "vláda Hamasu brzy skončí, ať už dialogem, nebo konfrontací", a nevylučuje vojenský zásah v pásmu Gazy. Ismaíl Haníja tento týden všechny ujistil, že Hamas se vlády nad Gazou nikdy nevzdá. A zároveň podpořil vznik vlády národní jednoty.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: gzb
Spustit audio