Peru - šperkařská země

22. září 2010

Na území Peru vzkvétaly již od starověku indiánské civilizace. Říše Inků, jak se Peru přezdívá, ovládla celé území a vytvořila krátce před příchodem Španělů bohatý centralizovaný stát. Památky dávných Inků můžete navštívit na mnoha místech - můžete obdivovat obrazce v poušti Nazca, bájné Machu Picchu, jezero Titicaca, město Cuzco a nespočet dalších zajímavostí. Nás ale bude zajímat Peru jako šperkařská země. Tak jak si ji pro sebe objevil i mineralog a gemolog RNDr. Jaroslav Hyršl.

V Peru se používá několik šperkařských technik, většinou takových, které se v Evropě nepoužívají kvůli časové náročnosti. I o tom jsme si s RNDr. Jaroslavem Hyršlem povídali a pochopitelně řeč přišla i na využití kamenů.

Logo

Více už se dozvíte, když do 22. října přijdete na výstavu do Regionálního muzea v Kolíně. K vidění jsou nejen šperky ze stříbra, drahých kamenů a lastur, ale také fotografie, vzorky minerálů, keramiky i textilu ze země Inků.

Navíc 2. října proběhne od šestnácti hodin přednáška gemologa a mineraloga RNDr. Jaroslava Hyršla, kdy se dozvíte řadu dalších informací. A možná dojde řeč i na mohutný náhrdelník ze sodalitu, který pochází z patnáctého století. Jaroslav Hyršl ho získal v Bolívii. Tento modrý kámen těžili vysoko v horách Inkové v tunelech dlouhých až 50 metrů a vysokých 4 metry. Po zániku jejich říše se na lokalitu zapomnělo a znovuobjevena byla v roce 1927.

Logo
autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.