Poklad u pobřeží Namibie

22. září 2010

U pobřeží Namibie stovky let nedotčeně ležel vrak portugalské lodi ze 16. století.

Na pobřeží Atlantiku asi 130 kilometrů jižně od namibijského přístavního města Luderitz leží oblast, kde se budou těžit diamanty. Probíhá zde stavba hrází, které oddělují moře od pevniny a bagrování půdy z mořského dna, ve které by se diamanty mohly nacházet. V dubnu letošního roku si řidič jednoho ze stavebních jeřábů všiml několika starých kovových mincí. Objev vedl k nálezu daleko většího pokladu - zcela nedotčeného lodního vraku. Podle zprávy na stránkách BBC jde o největší archeologický objev na africké půdě za posledních 100 let.

Logo

Na místě už začaly pracovat týmy archeologů z Jižní Afriky, Namibie, Zimbabwe, Spojených států, Velké Británie i Portugalska. Poslední z nich mohou k lodi cítit jistý vlastnický vztah - jedná se totiž o portugalskou obchodní loď, která u nebezpečného afrického pobřeží ztroskotala v 16. století. Náklad na palubě ukazuje, že globalizace není jen dnešní fenomén - loď vezla zboží z Afriky, Evropy a Asie.

Archeologové ve vraku našli keramiku, zbraně, kovové dělové koule, měděné ingoty, kusy cínu, slonovinu a zlaté mince s vyraženou portugalskou korunou. Tento typ se začal razit v říjnu roku 1525. To znamená, že vrak rozhodně nemůže patřit lodi, se kterou v roce 1500 u afrických břehů ztroskotal známý mořeplavec Bartolomeo Diaz - první člověk, který kdy obeplul mys Dobré naděje. Identitu lodi by snad mohly prozradit pokračující vykopávky, které by měly skončit v říjnu letošního roku.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka