Jak to bylo u soudu s Jakešem a Lenártem

23. září 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Pozůstalí po obětech okupace Československa vojsky Varšavského paktu dnes určitě nepříliš radostně přijali zprávu, že Milouš Jakeš a Jozef Lenárt odcházejí od soudu bez trestu. Před soudem byli kvůli pokusu o vlastizradu v souvislosti s invazí v srpnu 1968.

Nejprve připomeňme, z čeho konkrétně státní zástupce pana Jakeše a pana Lenárta obvinil?

Také Milouš Jakeš a Jozef Lenárt se měli podle obžaloby účastnit jednání na sovětském velvyslanectví o vytvoření tzv. dělnickorolnické vlády. Tohoto se měli účastnit 22. srpna 1968. Právě dělnickorolnická vláda měla legalizovat okupaci naší země vojsky sovětského bloku. Jakeš s Lenártem potom měli spolu s dalšími funkcionáři navštívit tehdejšího prezidenta Ludvíka Svobodu, kterému navrhli, aby prozatímní vládu ustavil. Svoboda to ale tehdy odmítl.

Jak soud své rozhodnutí dnes zdůvodnil?

Podle soudu byly shromážděny veškeré důkazy. Z žádných listin ale není jasné, že Jakeš s Lenártem jednali konkrétně o vytvoření dělnickorolnické vlády, a že by se na takové vládě chtěli podílet. Dalším problémem je podle soudu to, že od toho skutku už uplynulo 34 let a většina svědků nežije nebo se přímo neúčastnili tehdejších politických jednáních. Pochopitelně, jak Jakeš, tak Lenárt přijali dnešní rozhodnutí soudu s nadšením a tady je názor Milouše Jakeše.

Milouš Jakeš: Soud rozhodl tak, jak rozhodl, na základě faktů důležitých.

Ještě jedna věc. Odvolá se proti verdiktu státní zástupce?

Také státní zástupce Jiří Bednář se odvolá, a to tedy znamená, že případ Jakeš, Lenárt ještě úplně nekončí a bude se jím zabývat Vrchní soud v Praze.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: heš
Spustit audio

Více z pořadu