V Rakousku triumfovali pravicoví populisté

Předčasné parlamentní volby v Rakousku vyhrála sociální demokracie (SPÖ) s náskokem před druhými lidovci (ÖVP). Skoro třetinu hlasů ale získaly populistické strany: tedy Svobodní (FPÖ) a Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ). Podoba příští rakouské vlády tak zůstává otevřená.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korutanský hejtman Jörg Haider

Korutanský hejtman Jörg Haider | Zdroj: ČTK

Necelých 30 % hlasů znamená pro rakouské sociální demokraty nejhorší výsledek v historii. Ještě hůř ale dopadla druhá velká strana - lidovci. Voliči jim spočítali rozbití předchozí vládní koalice. V Rakouské lidové straně se tak vážně otřásá pozice nynějšího předsedy Wilhelma Molterera.

O co víc oba tradiční tábory ztratily, o to výrazněji bodovali populisté. Svobodní ziskem 18 % hlasů v podstatě splnili předvolební očekávání, která naopak výrazně překonal současný korutanský hejtman Jörg Haider. Ten už může chystat triumfální návrat do celostátní politiky. Oproti minulým volbám totiž se Svazem pro budoucnost Rakouska zaznamenal skoro trojnásobek hlasů.

Populisté tak získali dohromady hlasy téměř třetiny voličů a žádná příští rakouská volební koalice se bez nich neobejde, kromě té velké, která vládla doteď (tedy koalice sociálních demokratů a lidovců).

Počet mandátů ještě mohou ovlivnit korespondenční hlasy, které musí rakouští voliči poslat do 6. října. Na výsledku voleb se ale už nic podstatného měnit nebude.

Vojtěch Berger, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme