Škrty v unijních dotacích pro velké farmy - dnes na jednání ministrů zemědělství EU

Snižování přímých zemědělských dotací z rozpočtu Evropské unie. To je jedno z hlavních témat dnešní schůzky ministrů zemědělství sedmadvacítky v Bruselu. Proti progresivnímu seškrtání plateb se staví země s velkými zemědělskými podniky. Mezi ně patří i Česká republika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělství

Zemědělství | Foto: Marie Matúšů

Návrh Evropské komise počítá s tím, že od roku 2012 přijdou velké farmy dostávající ročně víc jak 300 tisíc eur o 9 procent z částky přesahující tuto hranici. O 6 a o 3 procenta se má škrtat v případě farem, které dostávají víc jak 200 respektive 100 tisíc eur za rok.

Tento systém je přijatelný pro státy, kde je zemědělství založené na drobných hospodářstvích. Pro řadu zemí ale znamená tvrdý zásah jejich farmářů. Velké sdružené farmy se přitom najdou nejen v postsocialistických státech, nebo na východě Německa, ale třeba také ve Velké Británii.

Francie, předsedající tento půlrok Unii, by ráda program zeštíhlení Společné zemědělské politiky prosadila ještě do konce roku.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme