Sklářské odbory hrozí protestními akcemi, usilují o záchranu firem

Sklářští odboráři dnes pohrozili protestními akcemi. Nelíbí se jim, že se na řešení situace ve sklářských a keramických koncernech Bohemia Crystalex Trading a Porcela plus nechce podílet stát, který má v těchto firmách majetkový podíl. Sklárny mají kvůli zadluženosti u bank zablokované účty a ve dvou firmách - Sklo Bohemia ve Světlé na Sázavou a ve Sklárnách Bohemia v Poděbradech - výroba končí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

linka ve sklárnách Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou - archi. foto

linka ve sklárnách Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou - archi. foto | Zdroj: ČTK

Na Světlou nad Sázavou dopadá krach tamních skláren. O práci přišlo všech 1250 lidí. Mnozí obyvatelé sedmitisícového města mluví o tragédii. Odbory se obávají, že kvůli zablokovaným účtům nedostanou zaměstnanci skláren zářijové výplaty. Jaké kroky v tomto případě zvažují, řekl Radiožurnálu šéf sklářských odborů Vladimír Kubinec:

"Je velmi pravděpodobné, že pokud nebudou vyplaceny mzdy, tak nejenom odboráři, ale v podstatě všichni zaměstnanci z postižených skláren, si dojdou pro mzdy a budou protestovat před příslušnými institucemi. To znamená před bankami a před budovami majitelů, včetně státu."

Podle odborů by se měli všichni majitelé firem domluvit s bankami na řešení a hlavně urychlit insolvenční proces tam, kde to ještě půjde tak, aby mohl firmu odkoupit solventní majitel. Vladimír Kubinec pro Radiožurnál upřesnil, jak konkrétně by chtěli situaci řešit zástupci zaměstnanců ohrožených skláren:

"Řešení je odvislé právě od této komunikace a od snahy hledat nějaké společné řešení. Já si myslím, že věci vůbec nepomůže, pokud jeden bude svalovat vinu na druhého. Protože hlavním cílem by mělo být vyvést sklářství ze situace, do které se dostalo. A ta situace je popsatelná tak, že ve všech těch firmách nastal v podstatě chaos a takřka se zastavila výroba."

Jak ale Radiožurnálu řekl ředitel sekce strategie a ekonomiky průmyslu Erik Geuss, ministr průmyslu intervenovat na ministerstvu financí o pomoc nehodlá:

"Ministerstvo průmyslu a obchodu je kompetentní za podnikatelské prostředí v České republice. To prostředí se samozřejmě kultivuje například formou odstraňování administrativních bariér zátěže podnikání. Pokud jde o výkon vlastnických práv, tak je tím gestorským subjektem ministerstvo financí a obchodu. Nicméně se domnívám, že by nebylo šťastné, a ten vývoj skutečně dává za pravdu těmto našim názorům, aby stát v podmínkách, kdy jde o privátní subjekty, intervenoval."

Stát by ale mohl pomoci okamžitě. Finanční podporu, která by dočasně zajistila chod závodů, by zatím nemusela schvalovat Evropská komise. Zabývala by se až následným restrukturalizačním plánem, který by musela firma vypracovat po získání prvních peněz. Řekl to místopředseda antimonopolního úřadu Kamil Rudolecký. Ministr financí Miroslav Kalousek už včera ale veřejnou podporu pro firmu razantně odmítl.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme