Sníh a voda na Marsu

22. září 2010

Sonda Phoenix na Marsu objevila minerály, které vznikají v přítomnosti vody, a dokonce poprvé zaznamenala padající sníh.

Phoenix operuje na povrchu Rudé planety už pět měsíců - což je o dva měsíce déle, než bylo původně plánováno. Jejím cílem je najít zde stopy vody a přispět tak vyjasnění otázky, jestli na Marsu někdy existoval život. Nový objev ukazuje, že v geologicky nedávné minulosti se zde voda v kapalném stavu pravděpodobně vyskytovala. Zařízení sondy totiž ve vzorcích půdy z oblasti kolem severního pólu Marsu identifikovala uhličitan vápenatý - minerál, který je hlavní složkou vápence a křídy a který primárně vzniká v přítomnosti vody.

Logo

Sonda našla i známky něčeho, co by docela dobře mohly být jílovité horniny, které jsou rovněž závislé na vodě. Zkoumání vzorků také ukázalo, že půda Marsu je mnohem zásaditější, než se dosud předpokládalo a její pH se pohybuje kolem 8,3. Velké nadšení přinesl také fakt, že sondě Phoenix se podařilo vůbec poprvé zaznamenat sněžení. Laserové zařízení na palubě sondy zaznamenalo sníh padající z mraků, který se vypařil, ještě než dopadl na povrch. To se ovšem podle článku na stránkách NewScientist může s příchodem zimy změnit.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.