Urychlovač má problémy

19. září 2008

Po prvním týdnu zkušebního provozu musel být odpojen urychlovač částic Large Hadron Collider neboli LHC.

Ve středu 10. září se 27 kilometrů dlouhým okruhem LHC urychlovače, který se skrývá pod zemí nedaleko Ženevy, proletěl první svazek protonů. Pokus byl úspěšný a fyzikové potvrdili, že dalšímu spouštění nového největšího urychlovače částic na světě nic nebrání. Po týdnu testování se ovšem objevily první problémy.

Částice mají urychlovačem kroužit rychlostí, která představuje 99,9999991 procent rychlosti světla a která je sedmkrát větší, než u současného největšího urychlovače. Podmínkou takového urychlení je, že urychlovač musí být vychlazený na teplotu mínus 271,3 stupně Celsia. A právě dosažení této teploty se zatím příliš nedaří.

Kosmologie v sobě spojuje svět obřích rozměrů vesmíru s procesy na úrovni elementárních částic, které se snažíme napodobovat na největších urychlovačích světa, jakým je LHC na obrázku.

Druhým problémem je průnik hackerů do počítače, která má analyzovat výsledky vědeckých experimentů. Hackeři sice nechtěli narušit testování urychlovače, ale zanechali po sobě zprávu, ve které techniky, kteří mají bezpečnost dat na starosti, označili za školáčky.

Jestli tyto potíže ohrozí slavnostní zahájení plného provozu zařízení, které je plánováno na 21. října, zatím není jasné.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.