Program "ovoce do škol" si získává podporu většiny států EU

Návrh Evropské komise na bezplatné rozdávání ovoce a zeleniny ve školách má podporu většiny unijních států. Má se jím propagovat zdravá výživa a bojovat proti obezitě dětí. Česká republika ale nápad nepovažuje za příliš dobrý. Například i Dánsko, Nizozemsko nebo Velká Británie se na schůzce ministrů zemědělství v Bruselu ozvaly s názorem, že unijní příspěvek 90 milionů eur na tento program není dostatečný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jablka na stromě

jablka na stromě | Foto: Marián Vojtek

"V podobě, v jaké je to teď, to vybízí i k úsměvu, protože to vychází tak na jeden kus ovoce na dítě týdně," zhodnotil návrh Evropské komise český ministr zemědělství Petr Gandalovič. Komise přitom počítá s tím, že každé školou povinné dítě by mělo denně dostávat alespoň 300 gramů ovoce nebo zeleniny spolufinancované z fondu Unie. Ta by měla v bohatších státech platit polovinu nákladů a v chudších tři čtvrtiny.

Program by mohl začít fungovat ve školním roce 2009/10. Ačkoli se Česku nelíbí, přizpůsobíme se podle ministra Gandaloviče v případě jeho schválení mínění většiny. Budeme ale usilovat o to, aby byl program co nejméně byrokratický a k distribuci ovoce se využívaly například školní jídelny.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme