Plyn před zimou podražil průměrně o 10 %

Plyn od největšího tuzemského dodavatele plynu RWE Transgas zdražuje ode dneška v průměru o 10,4 procenta. V Praze a okolí, kam plyn dodává Pražská plynárenská, vzrostou ceny o 9,3 procenta. Na jihu Čech pak společnost E.ON zdražuje plyn o 5 procent. Pro odběratele v domácnostech to znamená, že ročně zaplatí od jedné stokoruny a až po tisíce korun víc než dosud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hořící plyn

hořící plyn | Foto: MORA Moravia, a. s.

Nejvíc si připlatí za plyn domácnosti na severu Moravy. Tam dodavatel RWE Transgas zvýšil ceny skoro o 12 procent. Naopak relativní důvod k radosti mají na jihu Čech, kde společnost E.ON zdražuje plyn jen o 5 procent. Na severu Čech - tedy v Ústeckém a většině Libereckého kraje - se zvedne cena o výše zmíněný průměr, tedy o 10 procent. Stejně tak zdražení Východočeské plynárenské je srovnatelné s jinými distribučními společnostmi skupiny RWE Transgas. Podle propočtů východočeských plynařů by jejich odběratelé měli v průměru zaplatit ročně o 2.400 korun víc, než dosud, celkem přes 25 tisíc.

Zálohy by se měly zvednout maximálně o 200 korun - a to těm, kteří mají velkou spotřebu.

V praxi to znamená, že při pouhém vaření na plynu dáme ročně v průměru o 108 korun víc. Naopak rodinné domy, které plyn využívají k vaření, ohřevu vody i topení, dají ročně v průměru skoro o 4.200 korun víc. A maloodběratelům, například živnostníkům, a středním odběratelům se ceny zvyšují ještě výrazněji.

Důvod zdražování? Dodavatelé z toho viní nedávné rekordní ceny ropných derivátů a uhlí a slábnoucí korunu. Ceny těchto surovin, ovlivňující následnou cenu plynu, dosáhly vrcholu na začátku léta. Od července, tedy od předcházejícího, v průměru také desetiprocentního zdražení, klesají, proto existuje možnost stagnace cen plynu už v 1. čtvrtletí příštího roku. S velkou pravděpodobností by tedy od ledna mělo být zdražování vystřídané zlevněním.

O cenách plynu mluvil ve vysílání Dopoledního Radiožurnálu analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Záznam pořadu najdete v Rádiu na přání!

Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme